- La sfârșitul anului, până la 3.400 de medici, mai mult de jumătate din numărul total, se află în previz și ar putea părăsi spitalele de la 1 decembrie. Spitalul Universitar din Bratislava a informat sâmbătă, 7 decembrie, că dintr-un total de 480 de demisii, doar 40 de doctori și le-au retras. Slovacia are 5,4 milioane de locuitori.
Cuprins:
Medicii au demisionat în val
3.400 de medici din spitalele din Slovacia au demisionat și sunt în previz, în semn de nemulțumire față de situația din domeniul sănătății.
Ei sunt dispuși să-și retragă demisiile, dacă guvernul începe să le îndeplinească cererile. Insistă, în principal, asupra îndeplinirii punctelor din memorandumul semnat cu sindicatele medicale de către guvern. În același timp, cer guvernului „să nu aprobe transformarea spitalelor de stat în societăți pe acțiuni”.
În schimb, guvernul pare a lua poziții de forță.
Legea privind protecția civilă a populației urmează să fie completată cu o definiție a unui eveniment extraordinar, care va fi, de asemenea, considerat o „inaccesibilitate critică a asistenței medicale instituționale”.
În acest context este stabilită „obligația profesioniștilor din domeniul sănătății de a oferi asistență medicală în timpul acestei situații de urgență”.
Situație de urgență și amenințarea cu închisoarea
Proiectul de modificare a legii și modificările la alte acte conexe au fost aprobate într-o ședință de guvern extraordinară de duminică, 11 decembrie. Cabinetul a aprobat, de asemenea, o procedură legislativă simplificată în vederea adoptării.
„Obiectivele legitime ale proiectului de lege depus sunt de a asigura protecția vieții și sănătății populației din Republica Slovacă, protecția sistemului de sănătate și prevenirea interferenței cu alte drepturi și libertăți ale persoanelor”, a subliniat ministrul sănătății, Kamil Šaško.
Conform propunerii aprobate, o situație de urgență în caz de indisponibilitate critică a asistenței medicale instituționale poate fi declarată pentru maximum 60 de zile și prelungită pentru maximum 60 de zile.
Amendamentul se aplică, de asemenea, Codului penal și Legii privind asistența medicală, serviciile legate de furnizarea de asistență medicală, iar în acest caz regulamentul trebuie să aibă un caracter preventiv.
Viața și sănătatea cetățenilor din Slovacia trebuie să aibă prioritate față de orice drepturi ale medicilor la conflictele de muncă.
„Nu introducem munca forțată”
Ministrul Šaško a subliniat că „propunerea aprobată de guvern nu introduce munca forțată a medicilor”.
Cu toate acestea, potrivit lui, definirea unei situații de urgență de indisponibilitate critică a asistenței medicale este un pas necesar în situația actuală, când medicii amenință cu demisii în masă.
Pentru a avea un instrument în mâinile noastre că va exista cineva care să aibă grijă de sănătatea cetățenilor.
El a explicat că posibila declarare a unei situații de urgență este „o măsură mai blândă și mai țintită în comparație cu starea de urgență, care ne permite să răspundem la situația dintr-o anumită regiune specifică”.
În timp ce în starea de urgență există riscul de închisoare timp de doi ani, într-o situație de urgență este o pedeapsă mai blândă, de un an.
În loc să rezolve problemele, guvernul a ordonat munca forțată pentru cei care cer soluții pentru sănătate de la guvern, a declarat, în schimb, președintele Asociației Sindicatelor Medicale (LOZ), Peter Visolajský.
Ministrul Šaško nici măcar nu ne-a dat o dată pentru negocieri ulterioare, dar guvernul a anunțat deja munca forțată.
El a reamintit că medicii nu cer nimic nou. „Aceste demisii au apărut pentru că guvernul lui Robert Fico a încălcat unilateral și fără dialog acordul”, a subliniat Visolajský. El avertizează că „biciul asupra medicilor nu va funcționa”.
Caz similar în 2011
Premierul Robert Fico, aflat în Brazilia, nu a negociat direct cu sindicaliștii. El susține că acesta „nu este un subiect de prim-ministru”.
Slovacia s-a confruntat deja cu o plecare în masă a medicilor din spitale. S-a întâmplat la sfârșitul anului 2011, când 1.200 de medici au demisionat sub guvernul lui Radič. Ministrul sănătății de atunci, Ivan Uhliarik, nu a reușit să ajungă la un acord cu medicii, iar guvernul a declarat stare de urgență.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 10.12.2024, 17:22
Vedeţi, buey, Fico e Lider adevărat! Ce e asta, faci ce vrei, lucrezi unde vrei tu? Unde mama n4ibii te crezi?