Slovacia a început sâmbătă campania de testare la nivel național, prin care guvernul vrea să întoarcă trendul de creștere a numărului de cazuri fără o carantinare generală.
Toată populația de 5,5 milioane de oameni, cu excepția copiilor cu vârste sub 10 ani, va fi testată în perioada următoare, iar pentru acest lucru au fost mobilizați peste 40.000 de medici, soldați, polițiști, funcționari și voluntari și au fost pregătite peste 5.000 de puncte de testare.
În prima zi, au fost testați 2,58 de milioane de slovaci, dintre care 1%, adică 25.850 au ieșit pozitiv, a anunțat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.
Campania slovacilor este privită cu interes și de alte națiuni care încearcă să găsească metode pentru a încetini răspândirea coronavirusului.
Testarea este gratuită și voluntară, dar cei care nu participă trebuie să intre în carantină.
Campania nu a fost însă lipsită de critici. Unii experți susțin că nu are rost să fie făcută doar o dată, deoarece sunt folosite teste de antigen, care sunt mai puțin precise decât cele PCR făcute în laborator, ceea ce înseamnă că dau mai multe rezultate fals pozitive sau fals negative.
“Aceasta va fi calea noastră către libertate”
Slovacia a avut doar câteva mii de cazuri în primăvară și vară, după ce a impus rapid restricții. Dar numărul de infecții a sărit în ultimele săptămâni, apărând îngrijorări că țara va ajunge ca vecina Cehia, care are cea mai ridicată rată a deceselor din Europa în ultimele două săptămâni.
Premierul Igor Matovic a apreciat săptămâna aceasta că măsura va salva “sute de vieţi”.
“Aceasta va fi calea noastră către libertate”, a insistat Matovic, sugerând că restricţiile asupra pandemiei ar putea fi ori relaxate după finalizarea testelor, ori întărite, dacă programul nu este implementat pe deplin.