Votul de 52 la 48% de la referendumul din 2016 pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a pus la încercare legăturile dintre Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Scoțienii și nord-irlandezii au vrut să rămână în UE, în timp ce englezii și galezii au vrut să părăsească Uniunea.

Pe măsură ce Brexitul, reprogramat pentru 31 ianuarie, se apropie, nord-irlandezii iau în calcul unirea cu Republica Irlanda, iar scoțienii vor să un nou referendum pentru independență, după cel din 2014, când secesiunea a fost respinsă cu 55 la 45%.

Sondajul a arătat că 50% dintre cei intervievați cred că Regatul Unit nu va mai exista peste 10 ani, în creștere cu șapte procente față de 2014. Doar 29% cred că Marea Britanie va funcționa în aceeași formă, în scădere considrabilă față de cei 45% din 2014.

Nici pe termen mai scurt, de cinci ani, optimismul britanicilor nu este prea ridicat: 44% susțin că Marea Britanie nu va mai exista, față de numai 42% răspunsuri afirmative.

”Publicul britanic este acum mult mai divizat în ce privește așteptările privind viitorul Uniunii decât în 2014, când acesta era pus sub semnul întrebării cu trei luni înaintea referendului pentru independență din Scoția, a declarat Emily Gray, managind director la Ipsos MORI Scotland.

 
 

Urmărește-ne pe Google News