Trei gospodării din zece (33%) suferă de sărăcie energetică, după ce ponderea facturilor la energie a depășit 10% din venituri, în vreme ce alte două gospodării din zece (19%) se află în „sărăcie energetică ascunsă”, reducându-și consumul din cauza veniturilor mici.

România are 7,5 milioane de gospodării, potrivit statisticilor oficiale.

Datele sunt valabile pentru anul 2020, ultimul pentru care există statistici oficiale, conform organizației, fiind bazate pe Ancheta Bugetelor de Familie 2020, realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

  • Din 2020 și până acum prețurile la energiei electrice și gazelor au crescut continuu, iar guvernul le-a plafonat anul trecut din noiembrie până în aprilie, pentru ca în acest an să prelungească plafonarea până în aprilie 2023.

„Datele statistice ne arată clar că tot mai mulți dintre concetățeni se confruntă cu sărăcia energetică, adică nu își permit să mențină temperaturi confortabile în locuințe, ori sunt nevoiți să renunțe la alte nevoi de bază, precum hrană, îmbrăcăminte sau medicamente, pentru a-și plăti facturile la energie”, a precizat, în comunicat, Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației și coordonatorul ORSE.

Este nevoie de tratarea cauzelor

Conform ORSE, pe termen lung este nevoie de tratarea cauzelor, nu doar de ajutoare sociale, care atenuează efectele pe termen scurt.

Rădăcinile sărăciei energetice se află în principal în veniturile mici și eficiența energetică slabă a clădirilor, dar și în lipsa accesului diversificat la resurse accesibile (în special în mediul rural, puternic dependent de lemn).

Observatorul Român al Sărăciei Energetice:

Experții ORSE au identificat încă două probleme: capacitatea administrativă redusă și lipsa de cooperare a celor care dețin date relevante.

Renovarea clădirilor, principala soluție

Soluțiile organizației sunt:

  • Renovarea clădirilor, atât în mediul urban, cât și cel rural. Un procent de 80% din locuințele de la țară folosesc lemnul pentru încălzire și nu au acces la alte surse.
  • Înființarea de ghișee unice la nivelul administrațiilor locale, pentru a răspunde mai bine nevoilor gospodăriilor vulnerabile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News