de-a face cu salile de tribunal. De ce apeleaza romanii atat de des la justitie? O intrebare al carei raspuns am incercat sa-l aflam la Tribunalul Bucuresti. Destul de multi oameni au ales sa-si piarda si lunile de vara prin procese. Dupa ce depasesti grupul de persoane de la intrare, ajuns inauntru privirile devin ingandurate si discutiile tensionate. Cu greu am reusit sa gasim oameni dispusi sa stea de vorba, marea majoritate a celor de aici fiind dominata de o stare de stres, accentuata probabil si de caldura. Multi dintre ei sunt veterani ai proceselor.
Unul din cei care s-au aratat a fi ceva mai comunicativi a fost Dumitrescu Dumitru, un pensionar din Bucuresti, care se afla la al cincilea proces in ultimii patru ani. Ne-a spus ca este vorba despre un partaj, in urma unui divort pronuntat in urma cu 4 ani. Simtindu-se nedreptatit de sentinta judecatorului a facut recurs dupa recurs si continua sa spere: „Poate de data asta se rezolva ceva, desi nu cred”, ne explica el pe un ton usor sceptic: „Nu mai am incredere in justitia romana, dar ce sa fac…”.
in continuare am intalnit „un roman fericit”. Marconi Rupa a dobandit, ne spune dansul, o recunoastere a unei hotarari judecatoresti obtinuta in stainatate. Vizibil impresionat de normalitatea cu care lucrurile s-au finalizat, ne anunta ca va face chiar o scrisoare de multumire. Spre final ne declara ca este bine ca numarul de procese s-a inmultit, aceasta fiind o consecinta a faptului ca oamenii incep sa-si cunoasca drepturile.
Avocatul Florin Colaru, caruia i-am cerut opinia, pare sa fie insa de alta parere: „Numarul proceselor a crescut pentru ca a crescut si numarul faptelor infractionale”. Presedintele Tribunalului Bucuresti, Maria Huza (foto medalion) ne-a confirmat faptul ca judecatorii se confrunta cu un numar impresionant de dosare. „Numai de la inceputul anului pana acum am primit un numar de aproximativ 43.000 de dosare”, spune dansa, dar crede ca, din acest motiv, calitatea actului de justitie nu este afectata.