Intre Cotroceni si PSD s-a iscat inca un conflict, pornit de la criza energetica si legat de privatizarea, acum patru ani, a SNP Petrom SA, in favoarea austriecilor de la OMV. Acuzat ca, in calitatea pe care o avea in Guvernul CDR, de negociator PSAL 1, a dat verde procesului de privatizare, Traian Basescu a replicat ca una e ideea de privatizare, si altu-i modul pagubos in care s-a materializat, iar de acesta-i responsabila guvernarea PSD, in primul rand premierul Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu. Vorba lui Murphy, un lucru inceput prost se va sfarsi si mai prost. Traian Basescu a deschis atunci o partie pe care, apoi, Nastase si ai sai au putut face slalom dupa voie.

Statul roman, cedand peste jumatate din actiuni, abia a incasat vreo 669 milioane de euro, pentru societatea petroliera a tarii. Mai mult, aberant, s-au predat cumparatorului si rezervele strategice de titei in schimbul unei redevente ridicol de mici, vreo 3%. Guvernul s-a blindat pentru aceasta privatizare cu o lege trecuta ca gasca prin apa pe sub nasul unor parlamentari zabauci.

Admitand ca n-a fost vorba de coruptie, atunci cel putin abuz in serviciu, ori neglijenta cu grave consecinte asupra economiei nationale tot a fost. Ce altceva sa fie cand, petrolul importat costand acum de trei ori mai mult, tara nu mai are acces la resursele ieftine din subsolul sau? Ba, in schimb, primeste o redeventa rusinos de mica, asa incat, de jena, probabil, OMV a decis sa deschida un soi de cutie a milei, un fond cu care sa sprijine autoritatile in reabilitarea termica a blocurilor. Privatizarile asa-zis strategice, multe – profund oneroase – au un efect pervers. Au prosperat cei ce le-au facut si au saracit contribuabilii de rand. Parchetul tace, iar cei implicati ametesc populatia cu jumatatile de adevar care le convin.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News