Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a fost de acord cu Fico că slovacii și ceilalți cetățeni est-europeni au dreptul la o calitate egală a alimentelor cu cei din vest.

Într-o conferință de presă, după întâlnirea dintre cei doi, Jucker a spus: „Poporul slovac și consumatorii slovaci au dreptul absolut de a avea aceeași calitate a produselor. Este o chestiune în care trebuie să dovedim în calitate de Comisie, ca UE că nu acceptă să existe cetățeni de categoria a doua în Europa. Toți cetățenii au drepturi egale pentru că au demnitate egală”.


Citește și: După opt ani de război, frații Dolănescu au aflat sentința. Cum a fost împărțită averea lui Ion Dolănescu


Liderii grupului de la Vișegrad – Slovacia, Polonia, Republica Cehă și Ungaria – spun că cetățenii lor au fost discriminați de companiile alimentare care vând produse inferioare.

Biroul pentru siguranța alimentară din Ungaria declară că firmele au făcut publicitate cu alimentele ca și cele din țările occidentale, dar au folosit ingrediente de calitate inferioară.

Și în România, Ministerul Agriculturii a identificat 9 alimente, din 29 testate, care au o calitate mai slabă față de cele comercializate cu același brand în Occident.

Ministerul condus de către Petre Daea nu dă însă nici numele alimentelor în cauză, nici pe cel al retailerilor unde acestea se găsesc.

Inspectorii români au colectat în perioada 19-26 iunie un număr de 29 de probe din alimente furnizate de magazine din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia) pentru a realiza un studiu comparativ.

Produsele au fost ridicate din magazine care se regăsesc atât în acele state, cât și în România, fiind vorba de retailerii Lidl, Kaufland și Mega Image. Ulterior, alimentele au fost testate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.


Citește și: Patronul lui Dinamo, Ionuț Negoiță, a fost executat silit pentru o datorie de peste un milion de euro


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News