Românii, decorați de NATO și de guvernul american
Pe o căldură toridă, militarii români din cele două batalioane aflate acum în Afganistan s-au adunat pe un teren de fotbal cu gazon artificial, aflat chiar în centrul bazei aeriene Kandahar. Acolo au fost înălțate drapelele de luptă. După ce militarii s-au aliniat în formație, au fost intonate imnurile României, Statelor Unite ale Americii și Afganistanului.
Ceremonia marchează rotirea trupelor românești din Afganistan. Țara noastră s-a angajat să aibă acolo permanent câte 600 de militari care să participe la misiunea NATO de antrenare și consiliere a forțelor de securitate afgane. Până ieri, aceste îndatoriri au fost în sarcina Batalionului 280 din Focșani . Prin acest ceremonial militar, toate operațiunile militare au fost transferate, pentru următoarea jumătate de an, către Batalionul 30 Vânători de munte ”Dragoslavele”.
Pe chipurile militarilor care se pregătesc să plece se putea observa relaxarea. Cei care rămân au de înfruntat o zonă ostilă, cu multe pericole. Comandanții plutoanelor românești care și-au încheiat misiunea au fost decorați cu medalia NATO, iar locotenent colonelul Cristinel Colibaba, liderul Batalionului 280, a fost decorat de armata americană cu ”Steaua de Bronz”, una dintre cele mai mari distincții care se acordă soldaților străini.
Cum sunt văzuți românii din Afganistan
Militarii români au fost lăudați pentru nivelul lor de instruire de către locotenent-colonelul american Joseph Geary, comandantul forțelor întrunite din Kandahar.
,,Am devenit, din aliați NATO, frați adevărați. Am trecut prin niște vremuri dificile, dar și prin vremuri fantastice, pe care le-am sărbătorit. Este cu adevărat o frăție, am depășit faza de aliați”, a spus americanul, care a precizat că, cea mai mare provocare pentru el este să mențină un angrenaj din care fac parte soldați din țări și unități diferite.
,,Când ai o forță combinată, așa cum este cazul nostru, români, bulgari, și multe unități americane, să-i faci pe toți să se coordoneze poate fi o provocare”, a arătat lt.col. Geary.
Comandantul a explicat care este rolul prezenței militare în Afganistan și a încercat să combată percepția conform căreia soldații altor țări luptă într-un război care aparține Statelor Unite.
,,Un Afganistan sigur stabilizează regiunea, stabilizează Pakistanul și reprezintă o platformă prin care NATO poate ajunge la organizațiile teroriste. Asta în primul rând. Când vorbim despre soldați, deși sunt foarte patrioți, nu merg la un război pentru a apăra, neapărat, patria-mamă. Facem și asta. Dar când ajungem aici, și suntem în teren, ai o fată și un băiat în stânga și în dreapta. Și de aceea te lupți cât poți și treci prin clipele grele. Deciziile de a trimite soldați la război nu sunt luate de noi, ci la nivel național. Națiunile iau aceste hotătâri având în vedere interesele lor. Fie că acel interes este să fie un aliat bun sau, în cazul SUA, să se apere de Al Qaeda, în ținta căreia am am fost. De aceea se iau astfel de decizii”, a declarat lt.col. Geary.
Citește și:
- VIDEO 360°/ Ziua 1: Drumul spre război
- Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO
- Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)
- Ziua 4: Kandaharul, văzut din elicopter – GALERIE FOTO/ VIDEO 360°
- Ziua 5: Sub amenințarea mașinilor capcană – VIDEO
- Ziua 6: Militarii români îi învață pe afgani să tragă cu tunul – VIDEO
- Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO
- Ziua 8: Alexandru și Deniz, o poveste de dragoste cu reguli de război – VIDEO
- Ziua 9: Copiii afgani, oglinda sărăciei și a disperării, după 40 de ani de război – VIDEO
Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731
Reporterii Libertatea au căutat povești pe care le-ați putut citi, timp de zece zile consecutive, pe www.libertatea.ro.
Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.