Perspectiva din elicopter este singura pe care trupele NATO o pot avea asupra orașului Kandahar, al doilea ca mărime din Afganistan, după capitala Kabul.
Asta deoarece forțele aliate nu au voie să intre în zonele urbane. Patrulele terestre și interacțiunile cu liderii locali se derulează doar în sate, conform înțelegerii cu guvernul afgan.
Casele afganilor, ridicate din lut, sunt răsfirate pe un teritoriu vast. Uneori, localnicii au de mers zeci de minute până la primul vecin. Singura lor activitatea este creșterea animalelor și, într-o mică măsură, agricultura.
Din elicopter se poate vedea cel mai bine cum zona montană se întrepătrunde cu cea deșertică, într-o splendoare cromatică.
Unele zone sunt tăiate de soșele și autostrăzi lungi, de bună calitate, unele dintre ele fiind construite de către americani.
Înainte ca elicopterele să decoleze de la sol, soldații români au făcut exerciții de tragere la un poligon din apropiera bazei Kandahar, manevre pe care noi le-am filmat cu o cameră 36o de grade.
Citește și:
- VIDEO 360°/ Ziua 1: Drumul spre război
- Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO
- Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)
- Ziua 5: Sub amenințarea mașinilor capcană – VIDEO
- Ziua 6: Militarii români îi învață pe afgani să tragă cu tunul – VIDEO
- Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO
- Ziua 8: Alexandru și Deniz, o poveste de dragoste cu reguli de război – VIDEO
- Ziua 9: Copiii afgani, oglinda sărăciei și a disperării, după 40 de ani de război – VIDEO
- Ziua 10: Militarii români, lăudați și decorați de către americani – VIDEO
Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731
Reporterii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.
Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.