Mentorii afganilor
Ajungem în poligonul de tragere înainte de răsăritul soarelui. Acolo eram doar noi, jurnaliștii, un pluton american care ne asigura paza și cei doi instructori români. Afganii au ajuns puțin mai târziu, după ce a fost sunat unul dintre comandanți. Atmosfera s-a schimbat când și-au făcut apariția. Convoiul lor s-a strecurat printre munții de pietriș din poligon. Tunul era tractat de un camion uriaș de producție americană, iar în urma lui veneau trei mașini de teren pline cu soldați. Afganii sunt gălăgioși și agitați. S-au mobilizat repede și, urmând indicațiile celor doi instructori români, au pus tunul în poziția de tragere.
Locotenentul Vlad are o atitudine autoritară, dar în același timp prietenoasă. Afganii nu au cultul disciplinei și, într-o secundă, te poți trezi cu ei tolăniți în locuri umbroase. Soldații primesc directive precise. Sunt împărțiți în trei echipe, fiecare cu rolul său. Între timp, dintr-o furgonetă sunt coborâte câteva mese și scaune, dar și o tablă. Afganii se apucă de calculat manual traiectoriile de tragere pentru tun.
”Sunt instructor pe tunul de artilerie de 122 de milimetri D30. Instruiesc militarii din cadrul corpului 205 al Armatei Naționale Afgane. Pregătesc acești militari pentru a fi în măsură să execute foc indirect cu obuzierul. Pe toată durata misiunii am avut patru cicluri de instrucție de câte cinci săptămâni fiecare. Două dintre cicluri s-au terminat cu trageri de luptă cu muniție reală. Militarii afgani sunt, de obicei, receptivi la sfaturile noastre, la ceea ce noi încercăm să-i învățăm. Receptivitatea vine cu timpul, prin faptul că le arătăm că și noi suntem pregătiți. M-a impresionat faptul că din cauza condițiilor vitrege de aici din Afganistan și lipsa de civilizație, în mare parte, sunt doritori să-și apere țara și să învețe cât mai multe de la noi. Am lăsat ceva aici și am făcut ceva pentru acești oameni”, spune locotenentul Vlad, instructor în cadrul misiunii NATO în Afganistan.
Unii dintre soldații afgani par să fie interesați de explicațiile românilor, alții s-au retras la umbră, pe lângă mașini, asistând de pe margine la toată desfășurarea de forțe.
”Ne înțelegem foarte bine cu militarii români. Avem nevoie de cineva care să ne ajute să ne completăm cunoștințele. Suntem foarte bucuroși”, spune comandantul plutonului afgan, după prima lovitură de tun reușită. Un alt militar ne explică: ”Românii ne-au predat cinci lecții. Astăzi este cea de-a cincea. Săptămâna aceasta o să fie sfârșitul instrucției. Avem o relație bună cu românii. Ei ne sprijină”.
Afganii sunt ospitalieri. La ora prânzului ne-au pus la masă. Un refuz reprezintă pentru ei cea mai mare insultă.
SUA mizează pe armata afgană
Strategia americanilor continuă să fie aceea de a crea o armată afgană puternică și de a încuraja un guvern solid la Kabul. Statele Unite vor ca cei antrenați astăzi să fie mâine coloana vertebrală a forțelor afgane. Însă procesul este greoi. Mulți recruți nu au niciun fel de pregătire prealabilă sau experiență și s-au înscris în armată din sărăcie.
În plus, talibanii le amenință familiile și unii dintre ei sunt forțați, astfel, să părăsească armata.
Gradul de dezertare din armata afgană este mare, mai ales în provincia Kandahar, zona tradițională a talibanilor. Riscurile la care se supun mentorii români sunt la fel de mari. Au existat cazuri în care afganii au deschis focul asupra trupelor internaționale chiar în timpul antrenamentelor. De aceea, pe toată perioada tragerilor am fost supravegheați de soldați americani înarmați până în dinți. Afganii nu au voie să poarte armament în incinta acestor poligoane.
Reforma armatei afgane, la pachet cu mai multe trupe NATO
Surse guvernamentale citate de Reuters spuneau luna aceasta că președintele Afganistanului vrea să treacă în rezervă 2.000 de generali și înalți ofițeri ai armatei, pentru a-i înlocui cu sânge proaspăt. Generalii vârstnici sunt considerați depășiți de războiul modern.
,,Avem mai mulți generali și colonei decât armata americană. Generali și înalți ofițeri trecuți prin multe generații care nu pot lupta, nu pot conduce și sunt în acele posturi de ani de zile”, a declara un oficial afgan, conform aceleiași surse.
În paralel, sunt voci care încurajează NATO să facă mai mult pentru armata afgană.
,,Cred că este momentul să ne amintim că afganii au purtat un război în locul nostru, pentru a preveni ca terorismul să ne lovească, și le datorăm ceva, nu trebuie să-i lăsăm baltă doar pentru că lucrurile nu merg bine”, spunea, pe 19 februarie, fostul șef al Forțelor Armate Britanice, Lord Richards Herstmonceux, conform Sky News. Opinia sa este împărtășită și de către Anders Fogh Rasmussen, fostul șef al NATO (2009 – 2014).
Președintele american Donald Trump a trimis anul trecut încă 3.000 de trupe în Afganistan. În primăvara acestui an ar putea disloca încă o mie de soldați, ceea ce va face ca numărul lor total să ajungă la 15.000. În unele momente ale războiului din Afganistan, început în 2001, SUA a avut și 100.000 de mii de militari în țara asiatică.
Citește și:
- VIDEO 360°/ Ziua 1: Drumul spre război
- Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO
- Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)
- Ziua 4: Kandaharul, văzut din elicopter – GALERIE FOTO/ VIDEO 360°
- Ziua 5: Sub amenințarea mașinilor capcană – VIDEO
- JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO
- JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 8: Alexandru și Deniz, o poveste de dragoste cu reguli de război – VIDEO
Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731
Reporterii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.
Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.