Iubire cu restricții în teatrul de război Afganistan
Alexandru are 24 de ani, iar Deniz 23. S-au cunoscut în urmă cu trei ani, la Academia Militară din Sibiu, și de atunci sunt împreună. Au ajuns acum sunt la baza aeriană NATO din Kandahar. Iar regulile dintr-o bază militară nu condiționează doar comportamentul profesional, ci și pe cel personal. Cei doi se văd rar și nu au voie să locuiască împreună. Sunt rare cazurile în care cuplurile ajung să fie în aceeași misiune.
”Idee este că am avut oportunitatea să mergem împreună și am zis să profităm la maxim de ea pentru că nu sunt mulți care au această ocazie”, explică Deniz. ”Regulile sunt de parcă nu am fi logodnici. Nu există acest statut, cel puțin aici. De fapt, nici în țară”, spune și Alex.
Singurele momente care se vând sunt seara, atunci când merg la masă. ”Suntem militari înainte de a fi împreună și, la finalizarea programului, în țară, suntem logodnici. Dar aici, cum programul nu se finalizează niciodată….Avem noroc că mergem la masă împreună (râde)”, completează Deniz.
Întrebați ce apreciază unul la celălalt, tinerii militari au răspuns: ”La Alex îmi place tot, că altfel nu era logodnicul meu (râde). Cât despre cariera lui de militar, îmi place foarte mult că este o persoană verticală, onestă și capabilă să ia o decizie bună în condiții de stres. Spre deosebire de mine, care sunt mai impulsivă. El este cel care temperează relația”, a declarat Deniz.
Alex: ”Îmi place că știe tot timpul ce să spună. Reușește, prin felul ei de a fi, chiar dacă spune că este mai impulsivă, să-i făcă pe oamenii ei să înțeleagă faptul că ea conduce activitatea, nu altcineva”
Pentru familiile celor doi, plecarea în teatrul de operații din Afganistan a însemnat o tristețe dublă, deoarece fiecare se integrase în familia celuilalt.
”Părinții noștri au plâns. Fiind prima misiune pentru amândoi și fiind oportunitatea asta să plecâm amândoi a fost dificil și pentru ei deoarece ea fiind deja în familia mea și eu în a ei s-a cam dublat tristețea” spune Alex.
De vigilența lui Deniz depinde securitatea a 8.000 de oameni
Deniz este responsabilă de principalul punct ce acces în baza militară, iar Alex face patrule prin satele afgane. Amândoi au sarcini vitale într-o zonă de război. Funcțiile lor sunt de comandați de pluton.
”Eu, împreună cu oamenii mei, asigur accesul în toată baza. Pe la mine intră tot personalul civil și toate mașinile civile care vor să intre pe bază de documente. Este o responsabilitate mare”, explică Deniz.
Misiunea lui Alex în Afganistan se concentrează pe patrulele efecuate în afara bazei NATO, acolo unde soldații români caută dispozitive explozive artizanale, încearcă să prevină atacurile cu rachetă și interacționează cu populația locală. O astfel de patrulă poate dura 4 ore, dar și 12, în funcție de caz.
”Sunt comandant de pluton în cadrul Companiei 1, adică aria mea de responsabilitate este în afara bazei. Avem misiuni diferite. De la angajarea liderului local, până la angajarea șefilor punctelor de control. Discutăm problemele pe care ei le au și noi încercăm, prin comandanții noștri, să le rezolvăm, dacă stă în putința noastră”, spune Alex.
”Eu am încredere 100% în Alex. Știe să-și facă treaba și să-și coordoneze oamenii în așa fel încât să ajungă toți înapoi cu bine și de fiecare dată când pot urmăresc prin toate mijloacele unde este și în ce stadiu se află misiunea în care este”, mai spune Deniz.
Cei doi sunt la început de misiune. Pe 24 februarie vor prelua atribuțiile de la colegii lor care au fost până acum în baza Kandahar. Se vor întoarce acasă peste șase luni, iar în 2019 vor să se căsătorească.
Citește și:
- VIDEO 360°/ Ziua 1: Drumul spre război
- Ziua 2: Kandahar, fortăreața din fieful extremiștilor / VIDEO
- Ziua 3: Gemenii din Dragoslavele care luptă împreună pentru a doua oară (VIDEO)
- Ziua 4: Kandaharul, văzut din elicopter – GALERIE FOTO/ VIDEO 360°
- Ziua 5: Sub amenințarea mașinilor capcană – VIDEO
- Ziua 6: Militarii români îi învață pe afgani să tragă cu tunul – VIDEO
- Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO
- Ziua 9: Copiii afgani, oglinda sărăciei și a disperării, după 40 de ani de război – VIDEO
- Zua 10: Militarii români, lăudați și decorați de către americani – VIDEO
Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731
Reporterii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.
Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.