Politologul și jurnalistul Zmicier Mickiewicz a părăsit Belarusul la finele anului 2020, după ce i-a fost intentat un dosar penal pentru reflectarea în mass-media a protestelor față de Lukașenko. În momentul de față se află la Varșovia, făcând parte din echipa Belsat TV, un post de televiziune independent care emite în limbile belarusă și rusă, cu „jurnaliști-partizani” pe teren și editori care au reușit să părăsească la timp țara.
2 ani de închisoare pentru transmisiuni în direct
„Am fost urmăriți penal pe teritoriul Belarusului pentru simplul motiv că transmiteam în direct protestele față de Lukașenko”, povestește Zmicier Mickiewicz pentru Libertatea. Regimul Lukașenko făcea tot posibilul pentru a nu permite oamenilor să afle despre amploarea protestelor din 2020.
„Am găsit o soluție. Am tras un cablu de internet de la un apartament din centrul orașului Minsk, ne conectam în acest mod la transmițătorul nostru. Eram unicul post de televiziune care era în direct. Au găsit la un moment dat acel apartament și ne-au blocat. M-au arestat pe mine, apoi au găsit-o pe proprietara apartamentului. Până ei colectau probe, noi am reușit să părăsim Belarusul, doi colegi de-ai noștri au rămas. Au fost condamnați la 2 ani de închisoare. Un jurnalist riscă să fie condamnat la 15 ani pentru trădarea patriei”, a explicat Zmicier Mickiewicz.
Belarușii, ținuți în frică de regimul Lukașenko
Belsat TV emite din Polonia și are mulți corespondenți anonimi, numiți „jurnaliști-partizani”, comunicarea cu ei având loc prin Telegram. După ce Lukașenko a fost ajutat de Rusia să țină sub control situația din țară, a pornit un val de represiuni împotriva tuturor.
„Protestatarii au fost băgați în pușcării, unii au fost intimidați. Pas cu pas, Lukașenko a reușit să-și consolideze regimul. Deja de 2 ani, Minskul aplică aceste metode față de cetățenii săi. Săptămânal sunt arestate alte persoane. Unii, după ce sunt reeducați prin torturi și bătaie, sunt aduși acasă”, descrie realitatea belarusă politologul și jurnalistul Zmicier Mickiewicz.
Se permit doar inițiativele organelor puterii de stat, adică, potrivit analistului, „chiar dacă ai o idee de a susține regimul Lukașenko, dar proiectul tău nu este inițiat de cei de la conducere, oricum riști să fii arestat”.
„Lukașenko este un guvernator al Belarusului, responsabil doar de agricultură și hochei”
„Lukașenko nu este un lider independent. A devenit, de fapt, un guvernator al Belarusului, responsabil doar de agricultură și hochei. Celelalte domenii de decizii țin direct de Moscova. Au fost păstrate elementele de decor ale unui stat independent. În realitate însă, nu vorbim despre un stat suveran. Lukașenko are mandat de la Moscova să coordoneze aparatul de represiuni pentru a fi liniște la Minsk”, a declarat politologul și jurnalistul Zmicier Mickiewicz pentru Libertatea.
Belarușii nu susțin războiul lui Putin în Ucraina
Analistul declară că belarușii nu susțin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, ei au și blocat avansarea trupelor ruse.
„Belarușii au sabotat funcționarea căilor ferate pe teritoriul lor. La un moment dat, rușii foloseau calea ferată pentru transportul încărcăturilor militare doar pe timp de noapte, apoi partizanii noștri au distrus practic conexiunile feroviare dintre Ucraina și statul lor. Kievul a recunoscut acest lucru, mulțumind belarușilor. Din acest motiv, a apărut coloana mare de tancuri și blindate sub Kiev, rămasă fără combustibil și militari rămași fără provizii”, susține Mickiewicz.
De altfel, zilele acestea, Belarus a demarat procedurile legale pentru ca persoanele acuzate că au încercat să comită acte de terorism să poată fi pedepsite cu moartea, după ce mai mulți activiști au vrut, la începutul invaziei, să saboteze rețeaua de căi ferate a țării pentru a îngreuna eforturile Rusiei de a-și deplasa trupele în Ucraina, informează Reuters.
Acțiunile militarilor ruși din Belarus, reflectate de un canal de Telegram
Politologul adaugă că și hackerii belaruși au încercat să rețină ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei. „A fost blocat website-ul de vânzare a biletelor, căile ferate funcționau incorect. Timp de două săptămâni, nimic nu funcționa, era un haos total”, subliniază analistul.
A fost creat un canal de Telegram în care martorii scriu despre toată mișcarea trupelor ruse pe teritoriul Belarusului. Ucrainenii află de acolo despre toate rachetele lansate și tancurile care au trecut frontiera.
Propaganda Rusiei, mai puțin eficientă în Belarus după protestele din 2020
„Mai ales belarușii din regiunile sudice veneau în Ucraina o dată pe lună să facă cumpărături. Belarușii contactează cu regiunile nord-vestice ucrainene și știu foarte bine că nu există naziști în Ucraina. Ei nu prea cred în propaganda Kremlinului după ce au văzut armata rusă în 2020 pe străzile orașelor din Belarus și au rămas șocați de dezinformarea posturilor guvernamentale rusești de televiziune când reflectau evenimentele din statul lor. Belarușii s-au speriat foarte mult atunci, iar acum sunt băgați în pușcării. După 2020, mulți belaruși care se bucurau de anexarea Crimeei și-au schimbat părerile”, declară analistul, menționând că, în opinia sa, doar vreo 10% dintre belaruși susțin războiul declanșat de Putin împotriva Ucrainei.
Armata belarusă nu va ataca Ucraina
„Lukașenko a înțeles că trimiterea armatei în Ucraina de partea Rusiei ar putea determina un mare val de nemulțumiri și proteste. Militarii belaruși nu sunt motivați să lupte, nici nu sunt echipați bine, ei ar fi renunțat să atace partea ucraineană, ar fi depus armele imediat. Ei sunt militari pentru că vor să iasă la pensie la 45 de ani, și nu pentru a muri în Ucraina”, declară Mickiewicz, considerând că armata belarusă nu va ataca Ucraina.
În afară de aceasta, Lukașenko înțelege că o încercuire a Kievului necesită un număr mare de militari și nu își permite să fie aduși acasă mulți belaruși uciși.
Putin și Lukașenko cred în propaganda propriilor țări
Zmicier Mickiewicz consideră că Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko cred în narațiunile de propagandă ale propriilor state. „Lukașenko este convins că în 2020 serviciile speciale secrete din Occident au încercat să răstoarne guvernul, să schimbe președintele Belarusului. Putin și Lukașenko consideră că SUA conduc, de fapt, Ucraina, de aceea nu este un război bilateral, ci un război cu Occidentul pe teritoriul ucrainean”, constată politologul și jurnalistul belarus, refugiat în Polonia.
El adaugă că nici Putin și nici Lukașenko nu înțeleg de ce Occidentul nu le permite să realizeze lichidarea fizică a elitei intelectuale ucrainene, care este una „periculoasă și banderistă”.
„Occidentul i-a iertat prea multe Rusiei”
Analistul belarus consideră că Occidentul ar fi putut preîntâmpina multe scenarii negative care se realizează acum, dacă nu ar fi fost atât de „tolerant și amabil cu Rusia”.
„Rusiei i s-au iertat prea multe. Occidentul tot închidea ochii. I s-a iertat și criza din Georgia, și anexarea Crimeei, și implicarea în blocarea protestelor din Belarus. Dacă UE era mai activă în 2020 și nu permitea intrarea Belarusului sub controlul Rusiei, Kievul nu ar fi fost atacat din teritoriile belaruse. Au fost multe declarații frumoase din partea statelor occidentale, însă Rusia nu a fost privată de dreptul de manevre politice și economice inclusiv pe teritoriul statelor din Occident”, susține Mickiewicz, adăugând că „cei care renunță să plătească un anumit preț pentru libertate și valori la început plătesc enorm de mult la sfârșit”.