Glenn Greenwald și-a anunțat public decizia de a părăsi publicația de investigații The Intercept, la fondarea căreia a contribuit în 2013.

Editorii site-ului “au cenzurat un articol pe care l-a scris săptămâna aceasta, refuzând să îl publice până când nu îndepărtez toate pasajele critice la adresa candidatului democrat la președinție Joe Biden, susținut vehement de toți editorii The Intercept”, a scris jurnalistul pe platforma digitală Substack.

Greenwald a mai subliniat că “deciziile editorilor i-au încălcat drepturile contractuale privind libertatea editorială”.

Ulterior, jurnalistul a publicat pe Substack ultima ciornă a articolului care i-a adus demisia și care avea titlul: “Adevăratul scandal: Presa din SUA folosește falsuri pentru a-l apăra pe Joe Biden de e-mailurile lui Hunter”.

Articolul analiza, printre altele, informațiile extrase de pe un laptop care ar fi aparținut lui Hunter Biden, fiul candidatului democrat.

Aceste informații au făcut obiectul unei ample campanii de presă în publicația New York Post, care îl acuza, printre altele, pe Hunter Biden că s-a folosit de funcția de vicepreședinte a tatălui său pentru a face afaceri sau pentru a ocupa poziții remunerate în companii sau pe lângă oameni de afaceri din mai multe țări, inclusiv în Ucraina sau România.

“Toate aceste materiale, a căror autenticitate nu a fost disputată de Hunter Biden sau de campania lui Biden, ne face să ne întrebăm dacă fostul vicepreședinte și actualul candidat la președinție era conștient de eforturile fiului său de a folosi influența pe lângă vicepreședintele SUA pentru profit și dacă vicepreședintele a întreprins acțiuni, în calitatea oficială, cu intenția, cel puțin în parte, de a-i ajuta pe asociații de afaceri ai fiului său”, scrie Greenwald în articolul publicat pe blog.

“Dar în cele două săptămâni de când New York Post a publicat articolul inițial, un sindicat al celor mai puternice entități ale țării, inclusiv presa, au luat măsuri extraordinare pentru a ascunde și a îngropa aceste întrebări, în loc să răspundă la ele”, mai scrie jurnalistul.

Acuzațiile lui Greenwald la adresa redacției sale au fost respinse de redactorul-șef, Betsy Reed.

“Decizia lui Glenn Greenwald de a demisiona de la The Intercept vine dintr-o neînțelegere fundamentală privind rolul editorilor în producția jurnalistică și natura cenzurii”, a scris aceasta într-o declarație.

Reed a mai precizat că postarea jurnalistului “este plină de distorsiuni și afirmații incorecte care au rolul de a-l face să pară o victimă și nu un adult care a făcut o criză de nervi.

Greenwald este cunoscut pentru jurnalismul său de investigații, bazat pe documentele NSA dezvăluite de fostul contractor al guvernului Edward J. Snowden.

Materialele sale pe această temă realizate împreună cu alți doi jurnaliști The Guardian le-au adus Premiul Pulitzer în 2014.

 
 

Urmărește-ne pe Google News