„Moartea lui Ebrahim Raisi, cunoscut drept Măcelarul din Teheran, a pus capăt unui capitol întunecat din viața familiei mele. Pe mâinile lui era sânge de la nenumărați oameni nevinovați. Unul dintre ei a fost tatăl meu”, scrie Iman Sefati.
„Părintele meu a demonstrat împotriva Revoluției Islamice, a preluării puterii de către mullahi în 1979. Raisi l-a executat în 1988, cufundând familia noastră în durere și frică. Tata avea doar 35 de ani”, evocă jurnalistul tragedia familie sale.
Așa-numitul „proces” a durat doar câteva minute. Tatăl meu nu avea voie să se apere și nu avea avocat. A fost condamnat la moarte și împușcat. Pentru a-i lua cadavrul, familia mea a trebuit să plătească chiar și prețul glonțului care i-a luat viața tatălui meu.
Iman Sefati:
„Frica și teroarea fără sfârșit au distrus-o pe mama. Ajunsese la 36 de kilograme”
„Aveam doi ani și sora mea nici măcar nu se născuse când Raisi l-a executat pe tatăl meu. Mama mea a continuat să sufere de chinul psihologic mulți ani mai. Frica constantă și teroarea fără sfârșit au uzat-o până când a cântărit doar 36 de kilograme”, continuă jurnalistul de origine iraniană.
„Astăzi, după toți acești ani de suferință, putem, în sfârșit, să respirăm ușurați. Coșmarul a luat sfârșit și mama poate, în sfârșit, să zâmbească din nou și să doarmă liniștită”, adaugă Iman Sefati.
„Cele 18 ore în care nu a fost clar dacă Raisi a supraviețuit prăbușirii elicopterului au fost foarte tensionate pentru mulți iranieni. Mulți dintre noi speraseră că la un moment dat el va fi adus în fața unui tribunal internațional și va fi tras la răspundere”, afirmă el.
Când televiziunea de stat iraniană a confirmat moartea lui, la 6:30 ora Germaniei, în această dimineață, mama mea a plâns de bucurie.
Iman Sefati:
„Nu era bucurie că a murit cineva, ci bucuria că Raisi nu va mai putea să ia viața nimănui, niciodată. Bucurie că nu va mai permite ca o femeie să fie violată în închisorile Republicii Islamice. Și speranță că deținuții politici nu vor mai putea fi torturați niciodată. Astăzi mă gândesc la toți iranienii ai căror tați și mame au fost luați de Raisi. Mă gândesc la tatăl meu”, a încheiat ziaristul.
Iman Sefati, născut la Teheran, locuiește la Berlin. Lucrează pentru Bild din 2016.
Videoclipurile arată iranieni dansând și călcând în picioare portretul lui Ebrahim Raisi în fața consulatului Republicii Islamice din Hamburg.
Manifestații de bucurie ale disporei iraniene au avut loc și în alte țări europene, precum Danemarca, sau Țările de Jos
Foto: Facebook Iman Sefati