La fel ca milioane de ruși, Mișa are rădăcini ucrainene. Mama lui s-a născut și a crescut în Nikolaev, în sudul Ucrainei. Înainte de război, vărul și unchiul său locuiau la Kiev.
Korostikov este absolvent al Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova. 4 ani a fost jurnalist la Kommersant, „cel mai mare și, teoretic, independent cotidian din Rusia”, unde a scris despre politica externă a Moscovei în Asia și evenimentele din regiune.
Înainte să povestească modul în care a fugit în Serbia, Korostikov a vrut să contextualizeze.
În 2019, Mișa a părăsit presa. Motivele deciziei: politica guvernului rus de distrugere a presei private, salariile în scădere, profesie ajunsă în derizoriu.
„Jurnalism adevărat nu mai există. Dacă ai curaj, riști să ți se fabrice un dosar de droguri sau să te bată necunoscuți pe stradă”
Rusul crede că „jurnalismul adevărat nu mai există în Rusia”. Și contunuă: „Mama a fost unul dintre co-fondatorii celui mai mare săptămânal rusesc, Argumenty i Fakty, Am crescut cu convingerea că un articol investigativ, putea duce la demisia unui funcționar sau la demascarea corupției”.
„Când am început să lucrez la Kommersant în 2015, această situație practic nu mai exista. Era posibil să publici un articol despre un funcționar corupt, dar, de obicei, îi dăuna doar jurnalistului, care putea «fi reținut pentru deținere de droguri» sau «bătut în stradă de oameni necunoscuți», explică el.
Korostikov evocă cazul fostului său coleg Ivan Safranov, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare și dezvăluirea secretelor de stat”. Soția lui Mișa a lucrat cu Safonov la Kommersant, în secția de politică internă.
„A fost concediat când a publicat un articol care a înfuriat un oficial guvernamental. Apoi întregul departament, inclusiv soția mea, a demisionat. În această situație, nici eu nu puteam să stau la ziar”, afirmă Mișa.
După ce a renunțat la jurnalism, Korostikov s-a recalificat și a început o carieră în sectorul bancar. Ultimul său loc de muncă Rusia a fost Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, deținută, în cea mai mare parte de stat, unde era director pentru Relații Internaționale.
Când te culci într-o Rusie și te trezești în alta, o „dictatură brutală”
„Nu mă așteptam ca Rusia să atace Ucraina. Cu doar două săptămâni mai devreme, le explicam tuturor că acest lucru este absolut imposibil. M-am calmat când Putin a spus, cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei, că rușii și ucrainenii sunt o singură națiune“. rememorează Mihail.
M-am gândit: „Slavă Domnului, cine ar începe un război împotriva propriului popor?!”. Când am aflat despre primele atacuri, am fost îngrozit, am plâns.
Mihail Korostikov:
„Ne-am culcat într-o țară și ne-am trezit în alta. Până în 23 februarie, Rusia era un regim autoritar în declin ușor. S-ar putea trăi fără să te «intersectezi» deloc cu statul. Și asta au făcut 90 la sută dintre ruși. După 24 februarie, Rusia a devenit o dictatură brutală. Acest război nu este cu siguranță doar un război cu Ucraina, este un război cu toți rușii care doresc schimbare”, adaugă Mișa.
„Războiul îndepărtat”, ca o prăbușire la bursă sau un val de Covid
El spune că majoritatea prietenilor și cunoscuților nu erau, inițial, conștienți de gravitatea situației.
„A fost o veste proastă, la fel ca o prăbușire bursieră sau o un nou val de Covid. Ceva rău, desigur, dar îndepărtat și aparținând unei lumi complet diferite, care nu are nimic de-a face cu ei personal”, explică el.
După declanșarea invaziei, Mișa luat decizia de a evada imediat din Rusia. A fugit în Serbia, „de unde este soția mea. Știam că acolo mi-ar fi mai ușor să obțin un permis de ședere”.
Când explică de ce a plecat, Mișa prezintă motive atât ideologice, cât și pur individuale, egoiste,
În primul rând, am plecat din cauză că nu exista altă modalitate de a-mi exprima dezacordul cu ceea ce se întâmpla.
Mihail Korostikov:
El mai susține că ieșirea în stradă și protestele nu vor schimba nimic în realitatea actuală rusă.
„Timp de 20 de ani, Rusia a urmat o politică foarte inteligentă, direcționată, menită să distrugă toată opoziția organizată împotriva lui Putin. Serviciile secrete au ucis și au expulzat metodic din țară pe absolut toți cei care aveau abilități organizatorice și puteau aduce 100 de oameni în piață”, susține el.
El spune că „oricine și-a asumat riscuri și a protestat individual s-a confruntat cu o amendă uriașă sau o pedeapsă cu închisoarea, pierderea locului de muncă, încetarea drepturilor părintești”.
„Legea nescrisă” din Rusia și revolta
„A existat întotdeauna o lege nescrisă în Rusia: Putin nu se amestecă în viața privată a rușilor, fură o parte din veniturile din petrol și gaze, iar în rest se asigură că țara este condusă relativ competent prin oficiali tehnocrați fără convingeri politice”. El subliniază că „nu era de acord cu acest tipar, dar s-a obișnuit, ca toți ceilalți, pentru că nu puteai face nimic în privința asta”.
Sunt de acord să trăiesc într-o țară căreia nu-i pasă de mine, pentru că mă bazez doar pe mine. Dar refuz să trăiesc într-o țară ai cărei lideri mă văd pe mine, banii și abilitățile mele drept resursa lor.
Mihail Korostikov:
Motivele evadării includ și criterii etice și profesionale: „Toată viața am lucrat în relații internaționale, încercând să stabilesc contacte cu oamenii din alte țări. Dacă aș fi rămas în Rusia, ar trebui să stabilesc relații doar cu Iranul, Coreea de Nord și China și 90% dintre ele ar presupune crearea unor programe de eludare a sancţiunilor. Asta fac acum majoritatea foștilor mei colegi din domeniul bancar”.
Totuși, Mișa se pronunță împotriva sancțiunilor și puncte că „dacă Europa dorește într-o zi să aibă o Rusie democratică la granițe în loc de un coșmar nesfârșit, ar trebui să-i sprijine pe toți cei care fug de Putin, nu să confiște la graniță mașini și periuțe de dinți”.
Viața nouă de la Belgrad
Mișa și soția lui locuiesc acum la Belgrad, capitala Serbiei, considerată încă una dintre țările din regiune mai favorabile Rusiei.
„Am găsit un loc de muncă într-o companie britanică și lucrez de la distanță. Sunt foarte recunoscător că m-au acceptat pentru că era un risc reputațional pentru ei”, recunoaște Korostikov.
„În fiecare zi, când citesc știrile, mă felicit că am avut curajul să evadăm. Am plecat în mai 2022, așa că ne-a fost relativ ușor. A fost mult mai greu pentru cei care au plecat mai târziu”, spune el.
Multe dintre rudele lui Mișa nu au putut părăsi Rusia: „Părinții mei și părinții soției mele au rămas în țară. Nu mai sunt tineri și acest tip de mișcare ar fi foarte incomod pentru ei”.
„Când Putin nu va mai fi, lacheii lui vor fi cei mai mari liberali de pe pământ”
Iar cei mai mulți ruși nu au nicio șansă să părăsească țara, „cei care au reușit să facă acest lucru sunt în principal lucrători din industria IT“”.
„Acest război va rămâne în istoria mondială ca fiind unul dintre cele mai lipsite de sens, iar în istoria Rusiei ca unul dintre cele mai rușinoase, la egalitate cu Războiul de iarnă din 1939 și războiul din Afganistan din 1979-1989”, crede Mișa.
„Pentru mine, Putin este, în primul rând, un trădător al Rusiei. Decizia de a ataca Ucraina este cea mai mare greșeală pe care ar fi putut-o face. nu a existat un singur motiv pentru a ataca Ucraina“, subliniază el.
Potrivit lui Korostikov, „Putin este rezultatul logic al istoriei Rusiei din ultimii 30 de ani. Societatea rusă și de țările occidentale l-au crescut așa cum este. Singurii care nu sunt absolut de vină pentru nimic sunt ucrainenii, suferă cel mai mult din cauza acestor greșeli.
Și-ar dori Mișa să se întoarcă într-o zi în Rusia: „Mă voi întoarce abia după ce Putin va muri sau va fi răsturnat. Atunci, probabil că lacheii lui fie vor fugi, fie, peste noapte, vor deveni cei mai mari liberali de pe pământ”.
Foto: Facebook Mihail Korostikov
Aura1 • 25.09.2023, 10:29
Din nefericire a trecut un an și jumătate, suntem acușica cât mai aproape de doi ani de război, și tot nu se întâmplă nimic cu Putin, asta mă face să cred că populația îl dorește pe mai departe.
laurlaur2180 • 25.09.2023, 08:53
Crede el asta. Il trimit sarbii pachet la Putin, cadou de Craciun