Iar Belta a relatat că jurnalista a fost găsită vinovată pentru „dezvăluirea secretelor de stat” ale țării către un stat străin, organizație internațională sau străină sau către reprezentanții acestora.

Soțul jurnalistei, Igor Ilyash, spune că nu se știa nimic despre aceste acuzații și că nu îi e deloc clar pentru ce anume a fost condamnată Katerina.

Faptul că i s-a deschis un nou dosar penal a ieșit la iveală abia după ce Andreeva a fost transferată din colonia penală unde își ispășea pedeapsa într-un alt dosar într-un centru de arest preventiv.

În 2021, Katerina Andreeva a fost condamnată la 2 ani de închisoare. Andreeva și o altă jurnalistă, Daria Chultsova, au fost găsite vinovate de încălcarea gravă a ordinii publice, conform articolului 342 din Codul penal al Republicii Belarus.

Katerina Andreeva (dreapta), alături de Daria Chultsova, la tribunal în Minsk, în februarie 2021 | Foto: EPA

Potrivit Procuraturii, jurnalistele au încălcat „ordinea publică” printr-o transmisiune în direct a unui miting în memoria defunctului Roman Bondarenko.

Acesta a murit în secția de terapie intensivă, după ce a fost bătut de oameni îmbrăcați în civil, în timpul protestelor din 2020 față de realegerea lui Aleksandr Lukasenko în funcția de președinte al țării.

Comunitatea mondială a solicitat puterii de la Minsk să anuleze verdictul și condamnarea jurnalistelor.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News