Favorskaia este cea care a filmat ultima înregistrare video cu Navalnîi înainte de a muri. Ea a acoperit procesele opozantului rus timp de mai mulți ani.
Jurnalista a fost reținută miercuri seară, autoritățile ruse acuzând-o de legături cu o „organizație extremistă” pentru că a postat pe platformele de socializare ale Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a declarat grupul rus pentru drepturile omului OVD-Info.
Kira Iarmiș, care a fost purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, a declarat că Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele fundației și a sugerat că autoritățile ruse au luat-o în vizor pentru că își făcea meseria de jurnalist.
Potrivit OVD-Info, Favorskaia a fost reținută inițial pe 17 martie după ce a depus flori la mormântul lui Navalnîi. Atunci, jurnalista a petrecut zece zile în detenție, după ce a fost acuzată de nesupunere față de poliție. Când această perioadă s-a încheiat, autoritățile au acuzat-o din nou și i-au ordonat să se prezinte vineri la Tribunalul districtual Basmanny din Moscova, a mai transmis OVD-Info.
Mai mulți jurnaliști au fost vizați în ultima perioadă de autoritățile ruse, într-o campanie de reprimare a disidenței, amintește publicația britanică.
Alți doi jurnaliști, Alexandra Astakhova și Anastasia Musatova, au fost reținuți temporar după ce au mers să se întâlnească cu Favorskaia în centrul de detenție în care aceasta se afla, potrivit Reporteri fără frontiere.
Ekaterina Anikievici, de la site-ul de știri rusesc SOTAvision, și Konstantin Yarov de la RusNews, au fost, de asemenea, reținuți în timp ce acopereau percheziția de la locuința jurnalistei.
„M-au lovit cu piciorul, mi-au pus un picior în cap, mi-au răsucit degetele, și-au bătut joc de mine când am încercat să mă ridic, mi-au cerut să arăt rucsacul ca și cum ar putea conține explozibili”, a relatat ulterior Yarov.
Miercuri a fost reținută și Olga Komleva, reporter pentru RusNews, fiind acuzată de extremism și de legături cu Navalnîi și cu organizația sa.
Fundația Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi a fost desemnată de autoritățile ruse drept organizație extremistă, ceea ce înseamnă că persoanele asociate cu aceasta pot fi condamnate la închisoare.
Aleksei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a murit în luna februarie într-o colonie penală din zona arctică.
Foto: Profimedia