„Ce se va întâmpla cu Marina Ovsianikova nu știm. Dar știm ce s-a întâmplat cu Ioana dArc. A fost arsă pe rug, dar a salvat Franța. A fost condamnată pentru vrăjitorie, acum este un erou național”, scrie Minkin.

  • Figura Ioanei dArc, arsă pe rug în 1431 la Rouen, în timpul războiului de 100 de ani cu Anglia, a rămas un simbol peste secole. „Fecioara” de 19 ani a schimbat, în Evul Mediu, istoria unei țări, iar spiritul ei a rămas viu secole de-a rândul.

Gesturile care rămân în „memoria omenirii”

„Comitetul de anchetă al Federației Ruse o cercetează pe Ovsianikova, pentru difuzarea publică în mod deliberat a unor informații false despre forțe armate ruse, conform articolului 207.3 din Codul penal al Federației Ruse”, continuă gazetarul, care afirmă că gesturi precum cele ale jurnalistei „sunt rare, dar rămân în memoria omenirii”.

„Marina Ovsianikova a acționat singură. Dar nu a fost un ceva impulsiv, ci o acțiune premeditată. Ea a scris un afiș (din care putem cita doar cuvintele «Nu crede propaganda, te mint aici» – n.r. din cauza regulilor impuse de Roskomnadzor, organismul de control al mass-media ruse) și a înregistrat un mesaj video în care a explicat ce va face și de ce”, explică editorialistul.

„Copiii ei vor fi mândri de ea”

Ea știa ce face. Că își distruge cariera și, posibil, va distruge și cariera soțului ei. Dar copiii ei vor fi mândri de ea toată viața.

Aleksandr Minkin, editorialist:

Minkin subliniază puterea protestului jurnalistei: „În primul rând, nu este o disidentă, nu a participat la mitinguri de protest. Are succes, e bine plătită. Este imposibil să spui ceva urât despre ea. În al doilea rând, acțiunea ei a fost văzută de milioane de oameni pe canalul de stat. Mulți au devenit solidari în acele cinci secunde, au văzut că erau singuri în atitudinea lor față de crima ticăloasă. Ei se considerau renegați, dușmani ai poporului, și, dintr-odată, pe ecranul Channel One, li s-a spus că au dreptate, că gândurile și sentimentele lor sunt nobile”.

Editorialistul preia termeni din sport și scrie că „Ovsianikova a ridicat ștacheta la o înălțime complet diferită. Imaginați-vă: cineva face un triplu axel, cineva face un cvadruplu și, dintr-odată, iese vine de nicăieri un atlet care execută un element care nu a fost văzut niciodată”.

Cei care contestă gestul ei, reproșându-i tocmai faptul că a lucrat pentru Channel One timp de mulți ani, o fac din locuri călduțe, din Europa, America ori Australia, unde nici concedierea, nici arestarea nu îi amenință.

Aleksandr Minkin:

„Marina Ovsianikova va intra în anale. Eroii trebuie să fie acolo”

„Eu însumi o invidiez pe Ovsianikova. Aceasta este invidia unui ziarist, al cărui text va fi citit de sute de mii de oameni, Însă chemarea ei a fost auzită de milioane de oameni”, adaugă Minkin.

„Când viața politică de stat va reveni la normal și nebunia va fi lăsată în urmă, Marina Ovsianikova va fi în analele istoriei. Ministrul afacerilor externe și întregul Consiliu de Securitate vor fi uitați, ea va rămâne”, încheie gazetarul.

Aleksandr Minkin, cel care a semnat editorialul, are 75 de ani și o vastă experiență. Absolvent al Universității de Artă Teatrală, el a intrat în presă în 1968 și a semnat, printre altele, pentru Moskovski Komsomoleț, săptămânalul Moscow News, revistele Ogoniok și Capital, Izvestia sau Novaia Gazeta.

Novaia Gazeta” este una dintre ultimele publicații independente care continuă să apară în Rusia. Ea este fondată de jurnalistul Dmitri Muratov, unul dintre cei doi ziariști laureați ai premiului Nobel pentru Pace în 2021.

Ziar tipărit și cu variantă online, „Novaia Gazeta” jonglează cu dispoziția Roskomnadzor, organismul de control al presei de stat din Rusia, având grijă să nu scrie „războiul din Ucraina”, ci numai „operațiunea specială”, ca să nu intre sub prevederile legii care criminalizează expresia „război”. Noul cod permite autorităților să dea amenzi sau să-i trimită în închisoare pe cei care folosesc cuvântul „război” în legătură cu evenimentele din Ucraina. 

Coperta Novaia Gazeta, ediția de marți, de după protestul de luni seară.

Ziarul scrie că, deși nu a fost aplicată nicio interdicție, mai multe chioșcuri nu au vândut numărul din 16 martie, iar distribuitorii au returnat tirajul, așa că cititorii au fost invitați să cumpere ziarul de la redacție. 

Imediat după gestul Ovsianikovei, ca să nu intre sub incidența cenzurii Roskomnadzor, Novaia Gazeta a titrat, în versiunea online, doar atât: „Fotografia zilei. Femeie cu un afiș, la Channel One”. Iar poza a fost blurată.

În acest moment, se știe că jurnalista a ajuns în fața instanței, la Tribunalul Ostankino din Moscova. A fost interogată 14 ore, a declarat ea, și amendată cu 30.000 de ruble, echivalentul a aproape 250 de euro, pentru „organizarea unui eveniment public neautorizat”.

Mamă a doi copii, de 11 și 17 ani, Marina speră că nu va fi acuzată penal pentru protestul său. „Dacă ajung să fac închisoare pentru ceea ce cred, atunci sper să fie o sentință minimă”, a spus ea. Marina a spus că nu plănuiește să plece din Rusia.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News