- Jurnalista de investigație Emilia Șercan a dezvăluit marți dimineață, în PressOne, că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP).
- În aceeaşi zi, premierul Nicolae Ciucă a negat faptul că ar fi plagiat în teza de doctorat, iar pentru a dovedi asta, a menționat că a cerut Comisiei de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare Carol I (UNAp) să îi verifice lucrarea.
Într-un mesaj transmis miercuri pe Facebook, jurnalista Emilia Șercan spune că solicitarea analizării tezei pe care premierul Ciucă a trimis-o ieri la UNAP „sună bine pentru publicul care nu știe prevederile legislației referitoare la doctorate” .
Mai simplu spus, e praf în ochi. Comisia de etică a UNAP poate legal emite doar un punct de vedere, care are valoare juridică zero. Comisia de etică a UNAP nu poate lua decizia de menținere sau retragere a unui titlul de doctor.
Jurnalista Emilia Şercan, pe Facebook:
Potrivit jurnalistei, „singura instituție care emite verdicte de menținere sau de retragere a titlului de doctor este CNATDCU, însă CNATDCU nu se poate autosesiza, trebuie sesizat. Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului și nu doar să lase senzația că acționează corect, premierul Ciucă ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU.
Legat de faptul că premierul a transmis că „acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii”, jurnalista spune că: „Aici strecoară foarte drăguț ideea că cere ca teza să-i fie analizată cu un soft de analiză a similitudinilor, atât de tare și insistent dorit de apărătorul nr. 1 al plagiatorilor, ministrul educației Sorin Cîmpeanu”.
„Perfect, teza lui Nicolae Ciucă să fie analizată cu softul, dar anterior să fie digitalizate și sursele pe care le-am indicat ca plagiate, ca teza să poată fi comparate cu acestea”, mai spune Emilia Șercan.