După anunțarea verdictului, Ressa a declarat că achitarea sa transmite un „semnal bun” comunității de afaceri, pentu că acuzațiile la adresa ei „au mult de-a face cu statul de drept”.
„Achitarea ne întărește acum hotărârea de a continua cu sistemul de justiție, de a ne supune instanței în ciuda hărțuirii politice, în ciuda atacului asupra libertății presei. Aceasta arată că sistemul judiciar funcționează. Sperăm să vedem restul acuzațiilor respinse”, a spus jurnalista filipineză.
„Aceasta este cu adevărat o victorie nu doar pentru Maria, ci o victorie pentru Filipine”, a declarat și Francis Lim, avocatul jurnalistei, în fața susținătorilor din fața Tribunalului regional de primă instanță din orașul Pasig.
De asemenea, reprezentanții site-ului de știri condus de Ressa au precizat că „aceasta este o victorie nu doar pentru Rappler, ci pentru toți cei care au păstrat credința că o presă liberă și responsabilă împuternicește comunitățile și întărește democrația”.
„Împărtășim acest lucru cu colegii noștri din industrie care au fost asediați de atacuri online necruțătoare, arestări și rețineri nedrepte și etichetări care au dus la vătămări fizice. Împărtășim acest lucru cu filipinezii care fac afaceri pentru binele social, dar care, la fel ca noi, au suferit din cauza guvernelor opresive”, se mai menționează în comunicatul publicației.
Președintele Ferdinand Marcos jr, care se află în funcție de 14 luni, a declarat că nu va interveni în procesele judiciare împotriva Rappler.
În urmă cu aproximativ nouă luni, Maria Ressa a fost achitată și în legătură cu alte acuzații fiscale similare. Este vorba despre patru capete de acuzare de încălcare a legislației fiscale depuse în 2018 de guvernul lui Duterte.
Maria Ressa, în vârstă de 59 de ani, este acum în libertate pe cauțiune, după ce a fost condamnată în 2020 pentru calomnie cibernetică într-unul dintre procesele împotriva site-ului său, intentate de agențiile guvernamentale. Ea a susținut că acele cazuri au fost motivate politic.
În 2021, Maria Ressa a primit Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu jurnalistul rus Dmitri Muratov, pentru eforturile sale de a proteja libertatea de exprimare în Filipine.
Țara din Asia de Sud-Est se află pe locul 132 din 180 de state în clasamentul mondial al libertății presei, mass-media de aici fiind descrisă drept „extrem de dinamică, în ciuda atacurilor țintite și a hărțuirii constante a guvernului” împotriva jurnaliștilor care sunt „prea critici”.
Foto: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
durban22 • 12.09.2023, 12:27
De vreme ce a fost achitata inseamna ca este nevinovata!.ACOLO NU SANT JUSTITIARI CU PENSII SPECIALE !.