Preşedintele Macron a anunțat marţi că Franţa este dispusă să ofere protecţie consulară jurnalistei Marina Ovsianikova, fie la ambasadă, fie acordându-i azil, însă jurnalista a refuzat oferta.
„Nu vreau să părăsesc ţara noastră. Sunt patrioată, fiul meu şi mai mult. Nu vrem să plecăm sub nicio formă, nu vrem să mergem nicăieri”, a spus jurnalista în vârstă de 43 de ani într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel, difuzat miercuri seară.
Jurnalista, care are un băiat de 17 ani și o fiică de 11 ani, a spus că după protestul de luni viața i s-a schimbat pentru totdeauna: „Nu mă pot întoarce la vechea mea viață”, a mai spus aceasta.
Jurnalista a întrerupt luni, 14 martie, buletinul de știri, arărând câteva secunde bune în studio cu o pancartă prin care condamna războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
După ce a fost arestată, jurnalista a fost imediat condamnată la o amendă de 250 de euro şi apoi eliberată. Cu toate acestea, riscă în continuare o urmărire penală şi o pedeapsă cu ani grei de închisoare, în condiţiile unei legi recente care condamnă răspândirea de „informaţii false” despre armata rusă.
„Am fost interogată 14 ore fără oprire. În acest timp, nu mi-au permis să iau legătura cu familia ori cu avocații mei”, a spus jurnalista, după ce a ieșit de la audieri.
„Nu regret ceea ce am făcut. Indiferent de consecințe, pentru mine este ca o medalie de onoare”, a mai precizat aceasta.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina