Sentința vine pe fondul unei campanii de represiune în toate direcţiile împotriva criticilor Kremlinului, mai ales împotriva celor care denunţă invazia din Ucraina, notează AFP.

Masha Gessen (57 de ani), care a colaborat cu numeroase publicaţii americane şi ruse, este de ani de zile o critică vizibilă a regimului Putin.

Dosarul penal împotriva sa a fost deschis la sfârşitul anului 2023 sub acuzația că a răspândit „falsuri” despre implicarea armatei ruse în masacrul de la Bucea, în Ucraina.

Armata rusă este acuzată că a ucis sute de civili în acest oraş situat în apropiere de Kiev în timp ce se retrăgea din regiune, în primăvara anului 2022. Moscova respinge aceste acuzaţii, în pofida multor mărturii implicând militari ruşi.

Numeroşi cetăţeni ruşi au fost condamnaţi la închisoare în ultimii doi ani pentru faptul că au denunţat acest masacru.

În aprilie 2024, Serghei Mingazov, un jurnalist de la ediţia rusă a revistei Forbes, a fost arestat cu privire la postări despre masacrul de la Bucea. Opozantul Ilia Iaşin a fost condamnat la sfârşitul anului 2022 la opt ani şi jumătate de închisoare din cauză că a denunţat „omorârea civililor” în Bucea.

În alt dosar, un tribunal de la Moscova a condamnat-o luni – în contumacie – la şapte ani şi şase luni de închisoare pe o fostă aleasă locală, Elena Kotionoşkina, cu privire la difuzare de informaţii considerate, de asemenea, „mincinoase” despre armata rusă.

Justiţia rusă o acuză pe Kotionoșkina și de faptul că îl susține pe un alt ales municipal din Moscova, Aleksei Gorinov, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare din cauză că a denunţat „agresiunea” rusă din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News