Biroul mass-media din Gaza a publicat numele celor doi jurnaliști Nadia Imad Al-Sayed și Abdul Rahman Samir al-Tanani.

Israelul a făcut obiectul unei examinări minuțioase pentru uciderea jurnaliștilor în Gaza și Liban, precum și pentru restricționarea accesului acestora în Cisiordania ocupată.

De asemenea, vineri, o lovitură aeriană israeliană a ucis alți trei lucrători media în sudul Libanului, după ce a lovit un complex care găzduia 18 dintre aceștia de la diferite instituții media.

Avocații spun că numărul tot mai mare de jurnaliști uciși este rezultatul eșecului comunității internaționale – în special al SUA, principalul susținător al Israelului – de a trage la răspundere țara.

Etichetarea jurnaliștilor drept „teroriști

Oficialii israelieni au denigrat în mod regulat jurnaliștii uciși în Gaza, acuzându-i fără dovezi că sunt membri ai Hamas și ai altor grupări.

Săptămâna aceasta, Israelul a acuzat șase jurnaliști de la Al Jazeera că sunt „agenți” ai Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian – stârnind temerea că Israelul ar putea justifica în mod preventiv luarea lor în vizor. Al Jazeera a respins categoric acuzațiile israeliene.

Israelul a ucis mai mulți jurnaliști Al Jazeera și membri ai familiilor acestora în Gaza de la începutul războiului, inclusiv corespondentul Ismail al-Ghoul și cameramanul Samer Abudaqa.

Criticii acuză Israelul – care a interzis accesul reporterilor străini în Gaza – că țintește jurnaliștii din teritoriul palestinian pentru a ascunde adevărul cu privire la crimele sale de război de acolo.

ONU condamnă Israelul pentru crime de război

Anchetatorii Organizației Națiunilor Unite (ONU) au acuzat Israelul că a țintit în mod deliberat facilitățile de sănătate din Gaza și că a ucis personal medical în timpul războiului său împotriva enclavei asediate.

Guvernul israelian a declarat în mod sistematic că atacurile sale asupra spitalelor și școlilor din Gaza vizează membri ai Hamas și ai altor grupuri armate palestiniene. Hamas a negat că folosește aceste locații ca centre de comandă.
Declarația anchetei ONU a acuzat, de asemenea, forțele israeliene de uciderea și torturarea deliberată a personalului medical, de țintirea vehiculelor medicale și de restricționarea părăsirii Gaza de către pacienți.

Urmărește-ne pe Google News