Jurnaliștii se tem astfel că tentativa de asasinare a lui Fico ar putea duce la o polarizare și mai mare și la o reprimare a vocilor independente din țară.
„Este vina voastră”, a spus Ľuboš Blaha, vicepreședintele Parlamentului din partea partidului de guvernământ Smer, referindu-se la politicienii din opoziție, pentru ca apoi să dea vina și pe presă.
„Din cauza voastră (presa liberală), Robert Fico, de patru ori prim-ministru, cel mai important om de stat din istoria modernă a Slovaciei, se luptă în prezent pentru viața sa”, a adăugat politicianul.
Critici la adresa presei și opoziției au venit și din partea lui Andrej Danko, liderul Partidului Național Slovac (SNS), care face parte din coaliția de guvernare, și a altor miniștri.
În ultimele săptămâni, libertatea presei a fost subiectul unor discuții ample în Slovacia, în contextul în care guvernul lui Fico a făcut o propunere controversată de înlocuire a postului public de televiziune RTVS. În rândul jurnaliștilor au existat temeri că premierul încearcă să submineze libertatea presei.
„Un drum foarte periculos”
După tentativa de asasinat, editori ai unor publicații slovace importante au declarat pentru The Guardian că sunt îngrijorați de posibilele urmări.
„Mi-ar plăcea să cred că politicienii vor acționa în mod responsabil și vor calma emoțiile, dar, pe baza primelor declarații publice ale unor reprezentanți ai partidului de guvernământ Smer, mă tem că vor continua să polarizeze societatea. Unii dintre ei dau deja vina pe mass-media și pe reportajele lor critice, precum și pe protestele opoziției, ceea ce reprezintă un drum foarte periculos de parcurs”, a declarat Beata Balogová, redactor-șef al ziarului SME.
Tentativa de asasinat „ar putea aduce măsuri brutale împotriva mass-media, a societății civile și a partidelor de opoziție – ceea ce ar fi opusul așteptat din partea elitei politice în acest moment”, a adăugat ea.
La rândul său, Peter Bárdy, redactorul-șef al site-ului de știri Aktuality, a declarat că mingea este acum în terenul politicienilor.
„Ei sunt singurii care au posibilitatea să atenueze emoțiile din țară, să-și ajusteze vocabularul, atitudinea față de afacerile publice, față de lupta politică și față de mass-media. Cred că ne aflăm la o răscruce de drumuri, asemănătoare cu cea de după asasinarea jurnalistului Ján Kuciak și a logodnicei sale, și decidem pe ce cale să mergem”, a spus Bárdy, care a fost editorul lui Kuciak.
„Sper că acesta nu va fi un alt atac asupra principiilor democratice ale statului și asupra libertăților cetățenilor săi. Slovacia are nevoie de calmarea situației, nu de o nouă escaladare a acesteia”, a mai declarat Bárdy.
Atât actuala președintă a Slovaciei, Zuzana Čaputová, cât și președintele ales, Peter Pellegrini, aliat al lui Fico, au făcut apel la calm după tentativa de asasinat. Experții spun că există puncte de vedere diferite în cadrul coaliției de guvernare de la Bratislava, lăsând semne de întrebare cu privire la calea pe care o va urma guvernul.
Robert Fico a fost împușcat miercuri, 15 mai, după o ședință de guvern, în orașul Handlova, aflat la 190 de kilometri de capitala Bratislava. Premierul slovac a fost supus unei operații, iar medicii au declarat, miercuri, că acesta se află într-o stare „stabilă, dar foarte gravă”.
Suspectul tentativei de asasinat este Juraj Cintula, un bărbat în vârstă de 71 de ani, care a fost reținut de poliție.
Foto: Hepta
Marica13 • 18.05.2024, 12:41
Are și ei presa parte e de vină doar știm cum se comportă presa Mulți au probleme la mansardă și se întâmplă Ce se întâmplă
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 18.05.2024, 07:41
"cel mai important om de stat din istoria modernă a Slovaciei" Eu zic să dea o lege pentru acte de lesmajestate. Sau, și mai bine, de erezie.