Reamintim, noul formular unic va înlocui șapte alte formulare. De asemenea, acesta va readuce reținerea la sursă a impozitelor pentru cei plătiți pe drepturi de autor, cei cu venituri din arendă și cei care câștigă bani din asocieri cu persoane juridice.

Potrivit propunerilor,”se analizează posibilitatea stabilirii unui mecanism pentru DDA (categorie distinctă de activitățile independente)…posibilitatea exceptării de la plata CAS….să se poată asigura facultativ la CNPP”. Aceasta din urmă este Casa Națională de Pensii Publice.

Capcana banilor

Problema o constituie faptul că, dacă nu vor cotiza, cei plătiți acum pe drepturi de autor nu vor avea nici pensii foarte mari atunci când se vor pensiona.

Multe companii media recurg la plata pe drepturi de autor în loc de salariu. Odată ce cotizația pentru pensie va deveni opțională, atunci oamenii fie vor alege să nu cotizeze pentru a rămâne cu lefuri mai mari, fie firmele nu vor mai dori să acopere diferența. În ambele cazuri, actualii plătiți pe drepturi de autor vor ajunge aproape ”asistați sociali”, cu pensii foarte mici.

Facilitatea în cauză este disponibilă doar pentru drepturile de autor. Cei cu salarii vor avea în continuare de plătit contribuții de 35% și impozit pe profit de 10%.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a declarat la finalul săptămânii trecute că un milion de oameni vor trebui să depună noul formular unic.

Acesta va fi doar online începând din 2019.

Haos cu Declarația 600

Declarația 600 a creat un adevărat haos la începutul acestui an. Aceasta trebuia depusă până la 31 ianuarie de către avocați, notari, artiști, dar și cei cu venituri din chirii sau arendă. Termenul a fost ulterior prelungit până pe 15 aprilie, perioadă până la care trebuie să vină autoritățile cu noul proiect.

De asemenea, Formularul 230, prin care se pot dona 2% din impozitul pe venit către cauze umanitare a avut propria parte de scandal. Recent, Ministerul Finanțelor a anunțat că vor putea depune astfel de formulare și cei care primesc sumele în cauză, fie organizații non-guvernamentale, fie unități de cult.

 
 

Urmărește-ne pe Google News