BBC a scris că doar jumătate din pădure se află sub protecția UNESCO, restul fiind supusă defrișărilor extreme și necontrolate care au loc în zonă. În acest ritm, în următorii zece ani, pădurea ar putea dispărea cu totul.

„Cu cât intri mai adânc în acest parc, cu atât devine mai evidentă defișarea. Tot parcul pare a fi o zonă pentru defrișare. Ne-am oprit să vedem acești fagi proaspăt tăiați. Acesta pare să fi fost mai mult de 200 de ani”, spune Nick Thorpe, citat de Digi 24.

Jurnalistul BBC Nick Thorpe (FOTO – Twitter.com)

Drumurile forestiere, pâraiele şi potecile parcului Naţional Domogled Valea Cernei sunt pline de cioturi, buşteni, lemn abandonat, arbori tineri şi bătrâni, un adevărat masacru pentru pădurile din parcurile naționale. Din două milioane de hectare de păduri virgine mai avem acum puţin peste 100.000, precizează sursa citată.

Iată ce spunea, în luna mai, eroparlamentarul Thomas Waitz, după o vizită în parcurile naționale românești: „Trebuie făcute controale serioase la fabricile de exploatare a lemnului”.


Citește și… ANALIZĂ/ De ce nu poate trece România la euro în 2024. Nu mai îndeplinim criteriile, nivelul de trai e departe, infrastructura, sănătatea și educația sunt la pământ


 

Urmărește-ne pe Google News