Christo Grozev s-a declarat surprins de decizia poliției britanice, mai ales că, spune el, întreaga sa familie a primit interdicția de a fi prezentă la ceremonie.
„Înțeleg nevoia de a menține siguranța publică (deși nu înțeleg cum fiul meu sau fiica mea adolescentă reprezintă un risc pentru public). Momente ca acesta arată pericolele din ce în ce mai mari la adresa jurnaliștilor independenți din întreaga lume”, a scris Grozev pe Twitter.
„Aceste pericole nu provin doar de la dictatori criminali, ci și de la faptul că vocile jurnaliștilor sunt înăbușite – în loc să fie amplificate – de către lumea civilizată pe care încearcă să o servească”, a adăugat jurnalistul.
Reprezentanții Academiei Britanice de Film au precizat că siguranța personalului și a invitaților este prioritară. Cu toate acestea, nu toți cei asociați cu filmul „Navalnîi”, care este nominalizat la categoria „Cel mai bun documentar”, au fost excluși de la ceremonie. Bafta a confirmat pentru agenția de presă PA că mai mulți producători vor fi prezenți la eveniment.
Christo Grozev este principalul investigator al Rusiei pentru Bellingcat, un grup de jurnalism de investigație, și a ajutat la dezvăluirea presupusului complot de ucidere a criticului Kremlinului Alexei Navalnîi cu agentul neurotoxic Noviciok.
În film, Grozev este prezentat descoperind detalii care sugerează implicarea Kremlinului în complotul privind otrăvirea. Rusia neagă orice implicare în acest caz.
Jurnalistul a declarat pentru BBC Radio 4 că el și fiul său aveau bilete la eveniment, dar invitația a fost retrasă pe baza sfaturilor primite de la poliția britanică. Interdicția a fost impusă din cauza „preocupărilor legate de siguranța și securitatea publică”, i s-a spus lui Grozev, care adaugă că nu i s-a explicat despre ce riscuri este vorba.
Totodată, jurnalistul a precizat că, în ultimele săptămâni, a primit „numeroase alerte de la diferite agenții de aplicare a legii din întreaga Europă, conform cărora există dovezi credibile că viața mea este în pericol”.
Poliția metropolitană a afirmat într-o declarație că amenințările din partea unor state străine la adresa jurnaliștilor din Marea Britanie sunt „o realitate care ne preocupă în mod absolut” și a admis că sfaturile privind măsurile de securitate ar putea însemna că „organizatorii trebuie să facă alegeri dificile atunci când decid cum să reducă cel mai bine orice risc pentru securitatea evenimentului lor”.
Foto: Profimedia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!