Decizia de contestare în instanță a lui Muratov vine după ce Ministerul rus al Justiției l-a adăugat vineri în registrul său de „agenți străini”, acuzându-l că a folosit platforme străine pentru a răspândi „opinii menite să formeze o atitudine negativă față de politica externă și internă a Federației Ruse”.
„Muratov este în puternic dezacord cu decizia Ministerului Justiției și va intenta un proces”, a declarat Novaia Gazeta Europe, publicația cu sediul în Letonia, înființată în 2022, după ce legile de cenzură din Rusia legate de război au forțat instituția de presă să își reducă semnificativ operațiunile în țară.
Ministerul rus al Justiției l-a acuzat, de asemenea, pe Muratov că a creat și distribuit conținut de la alți agenți străini.
O campanie mai amplă de reprimare a instituțiilor respectate ale societății civile din Rusia
Trecerea jurnalistului de la cea mai importantă publicație rusă independentă pe lista agenților străini face parte dintr-o campanie mai amplă de reprimare a instituțiilor respectate ale societății civile, care s-a accelerat odată cu asaltul Rusiei asupra Ucrainei, scrie The Guardian.
În timp ce mulți jurnaliști independenți lucrează din străinătate, Muratov a fost văzut recent în Rusia, precizează The Guardian. El face parte din echipa legală care îl apără pe prietenul său Oleg Orlov, copreședinte al organizației ruse pentru drepturile omului Memorial.
Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021. Anul trecut, jurnalistul a reintrat în atenția publică, după ce a anunțat că intenționează să scoată la licitație medalia sa de laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru a strânge bani pentru refugiații ucraineni.