„Funerariile generalului Qassem Soleimani de astăzi fac parte dintr-o procesiune care durează trei zile. Ele au o dublă semnificație. Una simbolică, în care iranienii și, în special, șiiți au această cultură a martiratului, în care mulțime uriașe, de sute de mii de oameni, se adună pentru pelerinaje de mai multe ori pe an, se biciuesc, suferă pentru morții lor, au acest cult al morților.
Și, pe de altă parte, ce observăm, este o proastă organizare din partea autorităților iraniene a acestei zile, care are mai multe explicații.
Procesiunea durează de trei zile. Mulți au ales să vină în această zi. Ori, autoritățile iraniene nu au avut foarte mult timp la dispoziție să pregătească aceste funerarii. O astfel de manifestație nu a mai avut loc din 1989.
Generalul a murit acum câteva zile și totul s-a desfășurat pe repede înainte. Pentru că și ritualul de înmormântare islamic presupune o înmormântare cât mai rapidă și, în același timp, valul de emoție pe care Iranul, în acest moment, își construiește imaginea de victimă, trebuie să se întâmple în aceste zile.
Acum este momentul, iar iranienii care sunt la putere sunt foarte conștienți că acest martirat al lui Soleimani poate fi transferat spre statul iranian. Victima care este generalul, devine țara victimă în ochii comunității internaționale.
Astăzi l-am ascultat pe ministrul de Externe iranian și acesta spunea că va fi o răzbunare directă, că va trebui să existe un echivalent. Iranul nu se va răzbuna pe o a treia parte.
Din partea Statelor Unite vedem declarații confuze. Vedem un președinte impulsiv care părea că nu vrea un război cu Iranul, dar același președinte trimite soldați în Irak. Ceea ce înseamnă o politică dublă.
Sunt șocat că nu am avut până astăzi din partea unui oficial român cu privire la acest conflict. Avem un număr foarte mare de români care locuiesc și muncesc în Orientul Mijlociu, oameni care sunt în pericol în acest moment dacă lucrurile vor lua o turnură urâtă”, a declarat jurnalistul Mircea Barbu.
Sute de mii de oameni au participat, marți, la Kerman, Iran, la înmormântarea generalului Qassem Soleimani, ucis pe 3 ianuarie într-un atac american cu rachete, anunță televiziunea publică de la Teheran.
În timpul funeraliilor, s-a creat o busculadă în care și-au pierdut viața
cel puțin 40 de oameni, iar alții 200 au fost răniți.