UPDATE ora 16.55: Ministerul de Externe al României a transmis că dezaprobă decizia Rusiei de a deschide dosare penale împotriva unor jurnaliști, inclusiv a lui Mircea Barbu.
Instituția condusă de Luminița Odobescu a precizat că această acțiune este un atac grav asupra libertății presei și drepturilor fundamentale, subliniind că jurnaliștii ar trebui protejați, nu intimidați.
***
Știrea inițială: Mircea Barbu, numit „Parbu Mircea” de agenția rusă de presă Interfax, și jurnaliștii americani Kathryn Diss şi Fletcher Yeung, care lucrează pentru canalul australian ABC News, sunt acuzați de trecerea „ilegală” a frontierei ruse pentru a realiza reportaje în teritoriul cucerit de ucraineni în regiunea Kursk.
În total, 12 jurnaliști străini sunt vizați de dosare penale sub această acuzație. Cei 12 – dar și alții care ar putea urma – riscă să fie condamnați la cinci ani de închisoare.
Armata ucraineană a lansat pe 6 august o ofensivă surprinzătoare și rușinoasă pentru regimul Putin în regiunea Kursk, prima a unei forțe militare străine în Rusia de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Mai mulți jurnaliști străini au relatat din zonă în virtutea dreptului la informare publică.
Canalul de Telegram „Dva maiora”, care se autointitulează ca fiind al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori, a reacționat vehement la prezența lui Mircea Barbu în Kursk, amenințându-l chiar cu moartea.
Hotnews a recunoscut că jurnalistul a trecut frontiera fără permisiunea Rusiei, dar a precizat că „s-a întâmplat la fel când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ocupat în sens invers, care conform legilor internaționale aparține Ucrainei”.
Reacția lui Mircea Barbu
„Situația în care mă aflu eu – căutat de serviciile de securitate rusești – ridică semne de întrebare asupra libertății presei și a drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor. Această acțiune reprezintă nu doar o atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză. Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale.
Consider ca este inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria. Mesajul pe care FSB-ul îl transmite este clar: nu tolerăm voci independente care pun la îndoială narațiunile oficiale. Dar eu nu voi ceda. Voi continua să relatez faptele, să aduc la cunoștința opiniei publice realitățile din zonele de conflict și să apăr valorile jurnalismului liber.
Aș dori să fac apel la comunitatea internațională, la organizațiile care apără drepturile jurnaliștilor și la toți cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere”, a reacționat Mircea Barbu pe Facebook.