În reportaj, Barbu a relatat și un moment în care femeile localnice ruse din Kursk i-au spus unui soldat ucrainean că Zelenski e doar un păpușar.

Canalul de Telegram „Dva maiora”, care se autointitulează ca fiind al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori, a reacționat vehement, acuzându-l pe jurnalist că a trecut ilegal frontiera de stat a Rusiei.

„Un alt reprezentant al unei țări NАТО a încălcat frontiera de stat a Federației Ruse. Corespondentul site-ului HotNews, Mircea Barbu, a realizat elaborat un reportaj propagandistic privind ocuparea de către Forțele Armate Ucrainene a unei părți din regiunea Kursk”, scrie canalul „Dva maiora”, care spune că jurnalistul a „trecut neautorizat frontiera de stat dintre Rusia și Ucraina”.

În acest context, s-a făcut trimitere la cazul jurnalistul de la Reuters Ryan Evans, omorât pe 25 august în Kramatorsk, Donețk.

„Evident, astfel de reportaje au deja un caracter demonstrativ și sunt menite să aducă prejudicii reputației Rusiei. Dosarele penale nu mai sunt la fel de eficiente ca sistemul de apărare antirachetă Iskander sau FAB-500 de la UMPK. „Jurnaliștii” de la Reuters care s-au rătăcit în regiunea Donețk săptămâna trecută au apreciat deja efectul inevitabilității pedepsei. De fapt, aceștia nu sunt jurnaliști. Sunt mercenari informaționali”, scrie pe canalul asociat propagandei ruse.

FAB-500 este o bombă cu încărcătură explozivă de mare putere. „FAB” înseamnă „Fabrichnaya Aviatsionnaya Bomba” și 500 indică greutatea bombei în kilograme. Iar UMPK este un kit de ghidare care se atașează la bombe aeriene neghidate și care îmbunătățește precizia bombelor.

Ce spune Barbu

Jurnalistul a transmis că „nu este nici prima și probabil nici ultima dată” când pățește așa ceva și că este îngrijorat, dar speră „că e doar o reacție de frustrare, venită din partea unor trolli pro-ruși și nu ceva mai serios”.

Jurnalistul Mircea Barbu

Hotnews a recunoscut că jurnalistul a trecut frontiera fără permisiunea Rusiei, dar a precizat că „s-a întâmplat la fel când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ocupat în sens invers, care conform legilor internaționale aparține Ucrainei”.

Urmărește-ne pe Google News