Novașov, un jurnalist independent din regiunea Kemerovo, din sud-vestul Siberiei, a fost primul ziarist urmărit penal pentru încălcarea legislației draconice privind cenzura, introdusă în Rusia anul trecut, la scurt timp după invadarea Ucrainei.
Potrivit procurorilor, jurnalistul a încălcat legea, care interzice răspândirea de „informații false cu bună știință despre forțele armate ruse”, prin postarea pe rețeaua VKontakte – principala rețea de socializare din Rusia – a unui articol despre asedierea orașului-port Mariupol scris de renumita jurnalistă rusă Victoria Ivleva.
„Refuz să etichetez negrul ca fiind alb. Încă de la începutul așa-numitei operațiuni militare speciale am considerat-o o crimă împotriva poporului ucrainean”, a spus Novașov în pledoaria sa finală în fața instanței, potrivit Dozhd TV.
„Tot ceea ce se spune în postările de care sunt acuzat (că le-am publicat) este adevărat”, a adăugat jurnalistul.
Pe lângă sentința de condamnare la muncă corecțională, instanța rusă i-a mai interzis lui Novașov să posteze materiale online timp de un an întreg.
El a pledat nevinovat la acuzațiile ce i-au fost aduse și intenționează să facă apel la sentință, potrivit site-ului siberian de știri Taiga.info, preluat de publicația rusă independentă Meduza.
Săptămâna trecută, deputații ruși din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului Federaţiei Ruse) au votat joi, 2 martie, în favoarea unui proiect de lege care va transforma în infracțiune penală „discreditarea” oricărei persoane care luptă de partea Moscovei în războiul din Ucraina, nu doar a armatei ruse.
Legislația urmărește să extindă legile actuale care incriminează „discreditarea” forțelor armate ruse astfel încât să-i includă pe listă pe mercenarii care servesc în rândurile numărului tot mai mare de companii militare private din Rusia, cum ar fi Grupul Wagner.
Cei care vor fi găsiți vinovați de „răspândirea de informații false” despre armată sau despre o formațiune militară „de voluntari” riscă amenzi de până la cinci milioane de ruble (aproximativ 66.580 de dolari), muncă forţată sau corecţională până la cinci ani, precum şi detenţie până la 15 ani, dacă noile amendamente vor fi promulgate.
Foto: Andrei Novașov | Sursa: Theatremag / Facebook.com
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina