”Odată cu Justin Sonder, l-am pierdut pe unul dintre ultimii supravieţuitori ai Holocaustului şi un important martor contemporan”, a spus primarul din Chemnitz, Miko Runkel.
Comitetul internaţional Auschwitz a deplâns la rândul său decesul lui Sonder, pe care l-a numit drept un ”ambasador al toleranţei” care i-a încurajat şi pe alţii să ia poziţie în favoarea democraţiei.
Născut în 1925 la Chemnitz, Justin Sonder a fost deportat la Auschwitz în 1943, după ce a fost forţat să muncească într-o uzină de armament. A supravieţuit mai multor aşa-zise marşuri ale morţii, evacuarea forţată a prizonierilor de către gardienii nazişti, pe măsura apropierii Armatei Roşii.
În iunie 1945, Sonder s-a întors în oraşul natal şi a devenit cetăţean de onoare al acestuia în 2017. De-a lungul deceniilor, a relatat elevilor experienţele trăite şi atrocităţile naziste la care a fost martor.
În 2016, Justin Sonder a depus mărturie în procesul intentat fostului gardian nazist Reinhold Hanning în Renania de nord-Westfalia, vorbind despre teama paralizantă de moarte cu care s-a confruntat de nenumărate ori, când gărzile selectau prizonierii bolnavi şi slabi pentru a-i trimite la camerele de gazare.
El a amintit totodată cum au fost împuşcaţi prizonierii pur şi simplu pentru că ieșeau din rând.
În vremea celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, au murit în chinuri în timpul Holocaustului, ca parte din programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.
Foto: Epa