De acum, autoritățile canadiene vor putea îngheța conturile bancare ale protestatarilor sau celor implicați în organizarea lor fără a avea nevoie să mai obțină o hotărâre judecătorească. Premierul canadian a spus că domeniul de aplicare al măsurilor va fi „limitat în timp”, „rezonabil și proporțional”, iar armata nu trimisă pe străzi pentru a restabili ordinea.

Prin anunțarea acestor măsuri, Trudeau devine primul lider canadian după tatăl său care declară stare de urgență pe timp de pace. Situația este însă diferită. Atunci, Pierre Trudeau a invocat legea, pe atunci cunoscută numită „legea pentru măsuri de război”, și a scos armata pe străzi după ce un grup de separatiști din Quebec a răpit un diplomat și un ministru provincial.

Acum, Justin Trudeau vrea să pună capăt protestelor camionagiilor. La mai bine de două săptămâni de când „Convoiului libertății” a ajuns în Ottawa, sute de protestatari sunt încă în centrul capitalei canadiene, blocând activitatea, într-o manifestație care amintește de mișcarea „occupy”.

„Este vorba de menținerea în siguranță a canadienilor, de protejarea locurilor de muncă”, a motivat Justin Trudeau, într-o conferință de presă luni, decizia de a invoca Legea privind situațiile de urgență.

El a argumentat că astfel poliția va avea la dispoziție mai multe „instrumente” pentru a reține sau pentru a amenda protestatarii și pentru a proteja infrastructura critică. De asemenea, vor puta fi suspendate polițele de asigurare ale vehiculelor folosite de protestatari.

Vicepremierul Chrystia Freeland a spus că se pregătește extinderea regulile de „finanțare a terorismului” din Canada pentru a acoperi criptomonede și platforme de strângere de fonduri. Precizarea vine după ce hackerii au dezvăluit că protestatarii au primit 8,4 milioane dolari în urma a 93.000 de donații prin intermediul platformei GiveSendGo.

Legea privind situațiile de urgență, adoptată în 1988, impune condiții importante pentru a putea fi invocată, doar într-o „situație urgentă și critică” care „pune în pericol grav viața, sănătatea sau siguranța canadienilor”. Protestele legale nu se califică.

Ministrul justiției din Canada, David Lametti, a susținut că aceste condiții au fost îndeplinite. Însă Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile se opune, avertizând că decizia „ne amenință democrația și libertățile noastre civile”.

Urmărește-ne pe Google News