UPDATE: Tribunalul londonez a stabilit că Julian Assange prezintă „un risc mare de suicid în custodia SUA”. Decizia, pe care Statele Unite o pot ataca în apel, reprezintă o victorie uriașă pentru Julian Assange, notează sursa citată.
Știrea inițială: Un tribunal din Londra va decide azi dacă îl extrădează în SUA pe Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, informează Agerpres, care citează dpa.
Assange trebuie să răspundă la 18 capete de acuzare, riscând o pedeapsă de 175 de ani de închisoare. Potrivit sursei citate, este de așteptat ca sentința să fie atacată cu apel, astfel încât cazul ar putea ajunge la Curtea Supremă a Regatului Unit, apoi la CEDO.
Assange, acuzat de spionaj în SUA
SUA îl acuză pe Assange de încălcarea Legii spionajului, din cauză că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuți civili omorâți de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.
Documentele secrete au fost difuzate pe WikiLeaks, cu toate că Assange a colaborat cu instituții media de marcă.
Organizațiile jurnaliștilor se opun extrădării
Organizațiile pentru apărarea libertății presei îl consideră pe Julian Assange un jurnalist de investigații, care a adus în atenția opiniei publice crimele de război. Pe de altă parte, organizația „Reporteri Fără Frontiere” a spus explicit că se „opune ferm” extrădării lu Assange, deoarece s-ar crea „un precedent periculos pentru toți jurnaliștii care publică informații clasificate, dar de interes public”.
Inițial, Assange a fost acuzat de piraterie informatică. Apoi, în mai 2020, el a fost inculpat pentru 17 capete de acuzare pe baza legislației antispionaj. SUA îl acuză că ar fi pus în pericol unele dintre sursele lor, din cauză că în 2010 a publicat 250.000 de telegrame informatice și 500.000 de documente confidențiale despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.
Procesul, încetinit de Covid
Procesul de extrădare al lui Assange a început în februarie 2020, dar audierile au fost amânate din cauza epidemiei de coronavirus. În prezent, el este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei.
În 2012, el s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, temându-se că va fi extrădat în SUA sau în Suedia – unde era acuzat de viol. Julian Assange a respins aceste acuzații, iar urmărirea penală a sa în această speță a fost abandonată în urmă cu trei ani.