Presa a scos la iveală mai multe cazuri, le enumerăm doar pe cele pe care procurorii le-au transformat în dosare penale.
1. Colectiv I
Dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv în care sunt inculpați cei trei patroni ai localului, artificierii, pompierii care au verificat clubul, primarul din acel moment al sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, și funcționare ale Primăriei.
Când s-au întâmplat faptele: până în 30 octombrie 2015
Cine sunt inculpații: Cristian Popescu-Piedone (fost primar sector 4), Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea, Ramona Sandra Moțoc (funcționare Primăria Sector 4), Alin Anastasescu, Costin Mincu, Paul Gancea (patroni club Colectiv), Daniela Ioana Niță, Cristian Mihai Niță (reprezentanți firmă artificii), Viorel Zaharia, Marian Moise (artificieri/pirotehniști), Antonina Radu, George-Petrică Matei (pompieri)
Stadiu: se află în apel la Curtea de Apel București, au avut loc ședințele legate de administrarea a noi probe, nu se va încheia mai devreme de primăvara lui 2021.
2. Barocamera de la “Floreasca”
Primul dosar în care a fost implicat un nume mare din medicina românească după Colectiv. Pornind de la barocamera nefuncțională, dar inaugurată cu mare fast la “Floreasca”, medicul Ioan Lascăr și alte persoane au fost trimise în judecată pentru o licitație pe care procurorii au considerat-o trucată, prejudiciul fiind de peste 8 milioane de lei.
Când s-au întâmplat faptele: 2013-2015
Cine sunt inculpații: Ioan Lascăr (șef clinică de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Floreasca), Alexandru Radu Macovei (manager al spitalului în 2013), Marina Magdalena Gontariu (șef birou achiziții), Aurel Galea (administrator firmă).
Stadiu: se află la cel de-al 32-lea termen în primă instanță, la Tribunalul București. Următorul termen va avea loc pe 24 noiembrie 2020.
3. Secureanu I
Este singurul dosar cu o finalizare, însă au fost condamnați doar cei din funcțiile mici. 7 dintre persoanele anchetate au recurs la procedura simplificată, și-au recunoscut vina și au primit pedepse de închisoare cu suspendare, 15 ani în total. Totuși, Secureanu, manager al Spitalului Malaxa, care a delapidat spitalul cu 9 milioane de lei, scoțând zilnic bani cash din vistieria spitalului, și alți 3 administratori nu și-au recunoscut vina. Așa că dosarul e încă-n primă instanță.
Când s-au întâmplat faptele: 2009-2016
Cine sunt inculpații: Florin Secureanu (fost manager al Spitalului Malaxa), Mihai Mesner, Cristian Ioniță, Gabriel Deaconu (administratori firme)
Stadiu: se află la cel de-al 38-lea termen de judecată în prima instanță, tot la Tribunalul București, următorul termen este pe 14 decembrie.
4. Secureanu II
Un al doilea dosar cu fapte din aceeași perioadă ale managerului Florin Secureanu, însă trimis în judecată abia în acest an. E vorba de servicii fictive prestate de firma celuilalt inculpat, Ionuț Tănase, dar și operații făcute de mătușa partenerei sale, Vrăbi, la clinica privată Monza ori materiale de construcții cumpărate pentru vila sa din banii spitalului.
Când s-au întâmplat faptele: 2009-2016
Cine sunt inculpații: Florin Secureanu (fost manager Spital Malaxa), Ionuț Florin Tănase (administrator firmă)
Stadiu: nu are încă termen, va fi judecat la Tribunalul București.
5. Hexi Pharma
Dosarul care a fost cel mai aproape de a avea o sentință definitivă. Cazul dezinfectanților diluați a fost trimis în instanță după un an, a avut o decizie inițială în 2019 și va întârzia cu sentința finală până la anul, după ce judecătoarele de la Curtea de Apel au repus cazul pe rol după ce rămăseseră în pronunțare.
Când s-au întâmplat faptele: până în 2016
Cine sunt inculpații: Flori Dinu (fost director general), Mihail Leva (fost director de producție)
Stadiu: a fost repus pe rol de judecătoarele Curții de Apel, urmează să aibă un nou termen pe 10 decembrie
6. Bebelușii morți cu infecții la Suceava
Un caz groaznic de la spitalul care peste ani avea să fie epicentrul primului val al pandemiei de COVID-19 în România. Trei bebeluși decedați cu infecție nosocomială la Spitalul Județean Suceava, o anchetă tărăgănată, care a așteptat până la finalul anului trecut expertiza medico-legală.
Când s-au întâmplat faptele: februarie-august 2016
Cine sunt inculpații: –
Stadiu: – cercetare penală
7. VitalAire
Reprezentanța din România a unei multinaționale care escroca pacienți, în principal bătrâni dependenți de aer, pe care-i dădea în judecată folosind acte false. Mai mult, ținea și o dublă contabilitate. După textul echipei GSP/Libertatea, șefii au fost îndepărtați, TIR-urile Parchetelor au plecat pline de documente. De 2 ani s-a așternut liniștea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.
Când s-au întâmplat faptele: până în 2016
Cine sunt inculpații: –
Stadiu: necomunicat de către Parchet.
8. Obregia
Dosar pornit după ce echipa GSP/Libertatea a prezentat afacerile Spitalului Obregia cu diferite firme. Au fost trimise în judecată 5 persoane, nu și managerul Monica Boer, un nume pregnant în sănătatea Capitalei în 2017, dispărut în neant după investigația GSP și demisia ei.
Când s-au întâmplat faptele: 2011-2016
Cine sunt inculpații: Elena Faur (fost șef serviciu achiziții “Obregia”), Claudiu Cristian Alexandru Popescu (fost șef administrativ “Obregia”), Camelia Ștefu, Nicolae Tacu, Ion Grigore (administratori firme)
Stadiu: al 15-lea termen va avea loc pe 24 noiembrie la Tribunalul București.
9. Colectiv II
Un dosar separat de cel aflat la Curtea de Apel, care vizează în special culpa medicală și infecțiile tinerilor care au decedat în spitale după ce au fost salvați inițial din incendiu. El se află încă la Procuratură.
Când s-au întâmplat faptele: din octombrie 2015
Cine sunt inculpații: –
Stadiu: la Parchetul General
10. Intervenția de la Colectiv
Dosar pornit după ce, anul trecut, Libertatea a publicat filmările secrete ale intervenției de la Colectiv, care arată un haos general.
Când s-au întâmplat faptele: 30 octombrie 2015
Cine sunt inculpații: –
Stadiu: la Parchetul Militar
11. Gomoiu
Dosar redeschis de DNA după ce Libertatea a prezentat, anul trecut, povestea jafului de la Gomoiu.
Când s-au întâmplat faptele: 2017
Cine sunt inculpații: –
Stadiu: la DNA
12. Burnei
Dosarul medicului Gheorghe Burnei, arestat după o investigație publicată de Luiza Vasiliu în Casa Jurnalistului și condamnat în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru că lua șpagă de la rudele copiilor internați la Spitalul Marie Curie.
Când s-au întâmplat faptele: octombrie-noiembrie 2016
Cine sunt inculpații: Gheorghe Burnei (ortoped pediatru)
Stadiu: decizie în primă instanță, 3 ani de închisoare pentru Burnei pentru luare de mită în formă continuată, 21 de fapte. Recursul e la Curtea de Apel, unde al 4-lea termen va avea loc pe 24 noiembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro