Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, a afirmat că liderii guvernului regional al Cataloniei „au creat o criză instituțională care a culminat cu o declarație unilaterală de independență și o nesocotire totală a Constituției noastre”. El a cerut inculparea acestora pentru rebeliune, răzvrătire și delapidare de fonduri, pentru că au organizat referendumul, deși a fost declarat ilegal de guvernul central.

Cererea sa va fi examinată de tribunalul Audiența Națională, care va decide asupra măsurilor judiciare ce vor fi luate împotriva lui Puigdemont și a membrilor cabinetului pe care l-a condus. În cazul membrilor parlamentului catalan, între timp dizolvat, care au votat declarația de independență se va pronunța Curtea Supremă. Dacă vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.

În urma declarării unilaterale a independenței prin votul de vineri din parlamentul catalan, autoritățile de la Madrid au suspendat autonomia acestei regiuni și au preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate. Controlul Madridului asupra Cataloniei a fost testat astăzi, când funcționarii publici au revenit la muncă. Se pare că nu s-au înregistrat incidente de nicio natură.


Citește și: Doi ani de la Colectiv. Impactul psihologic al dezastrului, analizat de specialistul Libertatea


La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News