Vezi AICI opinia Comisiei de la Venetia
Vezi AICI opinia Comisiei de la Veneția pe legile justiției
Lista neagră a Comisiei de la Veneția
Comisia de la Veneția trage un semnal de alarmă autorităților din România, privind modificările aduse legilor justiției. În primul rând, numirea și revocarea procurorilor-șefi ar trebui făcute și cu punctul de vedere al președintelui țării, tocmai pentru a „echilibra influența minsitrului Justiției”.
Un apel ferm transmis de specialiști este referitor la secția care ar urma să ancheteze faptele de corupție comise de magistrați. După ce coaliția PSD-ALDE a decis înființarea unei astfel de structuri, Comisia de la Veneția recomandă aleșilor români să renunțe la acest lucru.
„În mod clar, renunțați la propunere de pensionare anticipată a magistraților dacă nu vă puteți asigura că nu vor fi efecte adverse în funcționarea sistemului judiciar„, a avertizat Comisia de la Veneția.
Guvernul a decis să amâne schema de pensionare anticipată a magistraților până în 2022.
Obiecțiile Comisiei de la Veneția
„Sunt sesizări că judecătorii și procurorii au fost intimidați și supuși unor presiuni, inclusiv de către politicieni de rang înalt și prin campanii mediatice. Au fost ridicate întrebări privind protocoalele de cooperare semnate de Serviciul Român de Informații și instituții din justiție și impactul acestor documente”, arată Comisia de la Veneția, în opinia publicată.
Nemulțumiri au fost legate și de numirea procurorilor-șefi. Cu președintele României scos din schemă, specialiștii Comisiei susțin că independența justiției ar putea fi afectată, la fel și încrederea în sistemul judiciar.
Comisia de la Veneția a făcut referire și la ordonanța de urgență date de Tudor Toader, săptămâna trecută, despre care spune că a reglat o parte din greșeli.
„Există pericolul ca toate modificările cumulate să ducă la forme de presiuni asupra judecătorilor și procurorilor și, la final, să submineze independența sistemului judiciar și a membrilor săi„, a transmis Comisia de la Veneția.
Comisia de la Veneția recomandă autorităților române modificarea completă a amendamentelor aduse Codului penal și Codului de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător. Totodată, comisia recomandă și prezentarea unor propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să se afle în concordanță cu standardele europene și deciziile Curții Constituționale.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!