„Doamna Kovesi și DNA au fost un licăr de speranţă pentru reformatorii din Europa Centrală şi de Est, însă recenta ei demitere de la şefia parchetului anticorupţie e parte a unui trend”, este concluzia sursei citate.
„Pentru politicienii corupți din România, Laura Kovesi a fost un coșmar. Numită în funcţia de şef al DNA în 2013, implacabila procuroare a supervizat condamnările a peste 1.000 de oficiali, oameni de afaceri și politicieni, inclusiv nouă foști miniștri. În iunie, DNA a obţinut o condamnare împotriva lui Liviu Dragnea (3 ani și 6 luni, pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman – n.r.), care, în calitate de șef al PSD (Partidul Social Democrat – n.r.), partid aflat la conducere, este cel mai puternic politician al României. Cu toate acestea, aliații domnului Dragnea au ripostat, acuzând-o neconvingător pe doamna Kovesi de incompetenţă şi vânarea politicienilor care nu-i sunt pe plac. În februarie, ministrul Justiției a cerut demiterea ei, însă președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze destituirea. Curtea Constituțională a luat partea guvernului, iar pe 9 iulie domnul Iohannis a demis-o fără tragere de inimă„, se arată în articolul publicat de The Economist.
Partidele care militează pentru buna guvernare depind de speranţele difuze ale cetățenilor pentru o țară mai bună. Partidele corupte au motivații mai concrete: banii, puterea și nevoia de a se proteja de lege, mai punctează publicaţia.
Publicația îl citează pe liderul Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, potrivit căruia, de la preluarea puterii de către PSD, „întreaga energie a guvernului s-a concentrat pe excluderea dlui Dragnea din închisoare”.
Publicaţia menţionează şi recentul raport preliminar dat publicităţii de Comisia de la Veneţia, dar și disponibilitatea Comisiei Europene de a face tot ceea ce e necesar pentru continuarea luptei anticorupţie la Bucureşti şi avertizează că, având în vedere situaţia în ansamblu, „riscul este (de a se ajunge la) ceea ce politologii numesc capturarea statului: monopolizarea guvernului de către actori corupți”.
USR a ajutat la organizarea de proteste, la începutul anului 2017, care au împiedicat guvernul să adopte o ordonanță pentru a bloca DNA-ul și a-l exonera pe Liviu Dragnea. Dar o nouă lege în fața Parlamentului ar avea același efect, oferind ministrului Justiției, Tudorel Toader, mai multă putere asupra sistemului judiciar.
Consiliul de la Veneția, organism juridic european, declară că măsura ar putea aduce atingere statului de drept. Comisia Europeană declară că va „acționa dacă este necesar” pentru a asigura compatibilitatea cu legislația UE – o amenințare închisă a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar, dacă noua măsură merge prea departe.
Citește și: OPINIE / Christian Van Thillo: Respingerea reformei copyrightului dă dreptul giganților internetului de a fura la alții pentru a face profit