UPDATE – 12.35: Ministrul Tudorel Toader a declarat, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că a informat-o pe aceasta despre măsurile pentru preluarea preşedinţiei JAI şi despre discuţiile din cadrul reuniunii de săptămâna trecută.
„Să nu vorbim despre situaţii ipotetice, nu avem aşa ceva în Ministerul de Justiţie, nici în dezbatere, nici în avizare. Am informat-o pe doamna premier despre ce s-a discutat la reuniune, dar, mai important, ceea ce m-a interesat, să pregătim măsurile pregătitoare în vederea preşedinţiei Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne – n.r.)”, a spus Tudorel Toader.
Tudorel Toader a declarat astăzi, la plecarea de la Ministerul Justiției, că merge la Guvern pentru o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, fără să spună care este tema întâlnirii și a evitat întrebările insistente ale jurnaliștilor referitoare la OUG referitoare la amnistie și grațiere.
La discuțiile de la Guvern s-ar afla și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, dar și ministrul Culturii, George Ivașcu.
Ministrul Justiției a oferit un nou răspuns pentru Comisia de la Veneția: „Raportul e intermediar”.
Tudorel Toader a mai avut o reacție, pe acest subiect, și weekend-ul trecut, dar pe Facebook. Ministrul Justiției a făcut, atunci, „simple precizări privind elaborarea legilor justiției”.
Apoi, a avut o replică și pentru Ambasada Germaniei, despre abuzul în serviciu, tot pe Facebook.
Comisia de la Veneţia a publicat, vineri, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, asupra cărora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei.
Surse oficiale au declarat luni, 16 iulie, pentru G4Media.ro, că liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, forțează ca OUG privind amnistia și grațierea să fie adoptat în ședința de Guvern de marți 17 iulie.
Nu este clar în acest moment dacă OUG va obține avizele necesare de la ministerele de resort și dacă premierul Dăncilă va semna acest act normativ , mai ales că nu îl susține, de teama unei eventuale răspunderi penalem, având în vedere că nu are imunitate.
Nu se știe nici dacă, între timp, Viorica Dăncilă și-a schimbat punctul de vedere, dar, potrivit sursei citate, ministrul Justiției, Tudorel Toader, intenționează să-i delege atribuțiile secretarului de stat Mariana Moț, o apropiată a vicepremierului Paul Stănescu, care face parte din nucleul dur de susținători ai liderului PSD, Liviu Dragnea.
Mariana Moț nu e nimeni alta decât cea care a semnat și adresa către Parlament, prin care s-a propus o nouă definiție a abuzului în serviciu, adoptată de majoritatea PSD – ALDE, care îl scapă pe liderul PSD de acuzații. Noua definiție echivalează practic cu o dezincriminare a abuzului, astfel că fapta este infracțiune numai dacă funcționarul public obține, ”pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit”.
În dosarul angajărilor fictive, Dragnea este acuzat de instigare la abuz, în cazul angajării a două membre de partid la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.
Citește și: