Vedeta TV Ivan Urgant a părăsit în martie Rusia, după ce o perioadă de timp pe ecranele de televiziune a încetat să mai fie difuzată emisiunea „Vecerinii Urgant”. Actorul, artistul și moderatorul de emisiuni TV a scris pe rețelele de socializare că este în concediu și că va reveni în curând în Rusia. Apoi, Urgant a postat câteva cuvinte pe Instagram pe 24 februarie, în ziua declanșării războiului împotriva Ucrainei: „Frică și durere. Nu războiului”. Și, de atunci, a tăcut.

Ivan Urgant

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a încercat să-l apere pe Urgant, dar și pe alți artiști care au părăsit Rusia pentru că „s-au speriat sau nu au înțeles ce se întâmplă”.

„Îl știu foarte bine pe Urgant, este un mare patriot. Are dreptul să aibă un alt punct de vedere”. Reprezentantul Kremlinului a mai adăugat că „nu trebuie să vorbim urât despre oameni, nu trebuie să-i considerăm o coloană a cincea”, potrivit presei ruse.

Intervenția lui Kadîrov

Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-a criticat pe 3 aprilie pe Dmitri Peskov pentru că nu știe ce înseamnă să fii patriot. „Nu știam că, în realitate, pentru a deveni un patriot al țării, trebuie să critici acțiunile Rusiei, să pleci peste hotare, să o faci cu gălăgie și patos”, a declarat Kadîrov.  

Portalurile de știri din Rusia comentează în mod diferit declarațiile lui Peskov, precizând că reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului este destul de stranie sau se bazează pe o relație personală între cei doi. 

Unii jurnaliști amintesc că și fiica lui Dmitri Peskov, Elizaveta Peskova, în vârstă de 24 de ani, a scris pe Instagram că trebuie oprit războiul, ulterior, postarea a dispărut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului ar fi încercat să-i apere pe unii dintre cei care s-au opus războiului din Ucraina, gândindu-se și la fiica sa, potrivit unor explicații din presa rusă. De exemplu, jurnalistul Serghei Mardan l-a criticat pe Peskov că își apără prietenii și că nu este corect să „ne bazăm pe dreptul fiecăruia de a avea propria opinie în timp ce armata ucraineană continuă să ucidă”.

Urmărește-ne pe Google News