Cererea Moscovei de a plăti achizițiile de gaz în ruble este „o modificare unilaterală și nejustificată a contractelor și este legitim să o respingem”, a declarat Kadri Simson. „97% din contractele (încheiate de companiile europene) specifică moneda de plată și aceasta este fie euro, fie dolarul american”, a precizat comisarul european.
Kadri Simson a mai spus că nu are cunoștință de deschiderea unor conturi în ruble. „Plățile sunt așteptate la jumătatea lunii mai, iar majoritatea companiilor vor respecta regulile din contracte”, a dat asigurări aceasta, avertizând că „trebuie să ne pregătim pentru o suspendare a livrărilor”.
Ministrul francez al tranziției ecologice, Barbara Pompili, care a prezidat reuniunea, a confirmat „voința de a respecta contractele”.
Mai multe state membre ale blocului comunitar au cerut clarificări cu privire la plata în ruble prin deschiderea unui cont special, iar Kadri Simson a promis „clarificări detaliate pentru a le explica companiilor ce pot și ce nu pot face”.
Polonia și Bulgaria și-au plătit la Gazprombank achizițiile în moneda contractelor încheiate cu gigantul rus Gazprom și au refuzat să deschidă un al doilea cont în ruble. Compania rusă de gaze a ripostat prin suspendarea livrărilor, considerând că plata nu a fost efectuată.
„A plăti în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autorităţile publice ruse şi un al doilea cont dedicat în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancţiunilor şi nu poate fi acceptat”, a spus Kadri Simson, potrivit Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut ţărilor considerate „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să pună în practică o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru livrările de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina