Harris a declarat că „mult prea mulţi” civili au fost ucişi „încă o dată” şi a reiterat apelurile pentru un acord privind ostaticii şi o încetare a focului, reluând comentariile făcute de Casa Albă.

Un purtător de cuvânt militar israelian a declarat că şcoala al-Tabaeen „a servit ca o instalaţie militară activă a Hamas şi a Jihadului Islamic”, ceea ce Hamas neagă.

Vorbind în cadrul unui eveniment de campanie în Phoenix, Arizona, Harris a declarat că Israelul are dreptul să „atace Hamas”, dar are şi „o responsabilitate importantă” de a evita victimele civile.

Critici occidentale

Atacul aerian de sâmbătă a fost criticat de puterile occidentale şi regionale, Egiptul afirmând că a arătat că Israelul nu doreşte să ajungă la o încetare a focului sau să pună capăt războiului din Gaza.

Fadl Naeem, şeful spitalului al-Ahli, unde au fost transportate multe dintre victime, a declarat că aproximativ 70 de victime au fost identificate în orele care au urmat atacului – rămăşiţele multor altora fiind atât de grav desfigurate încât identificarea a fost dificilă.

Armata israeliană a declarat că a „lovit cu precizie teroriştii Hamas care operează într-un centru de comandă şi control al Hamas încorporat în şcoala al-Tabaeen”.

O declaraţie a Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) şi a Agenţiei israeliene de securitate a arătat că „cel puţin 19 terorişti Hamas şi Jihadul Islamic” au fost „eliminaţi” în atac.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că „diverse indicii ale serviciilor de informaţii” sugerează o „probabilitate ridicată” ca Ashraf Juda, comandantul Brigăzii de tabere centrale a Jihadului Islamic, să se fi aflat la şcoala din Tabaeen în momentul atacului.

El a spus că încă nu este clar dacă acesta a fost ucis în atac.

Cifrele Hamas „nu se aliniază cu informaţiile deţinute de IDF”

Purtătorul de cuvânt israelian a declarat că cifrele privind victimele publicate de oficialii Hamas „nu se aliniază cu informaţiile deţinute de IDF, cu muniţiile precise utilizate şi cu precizia atacului”.

Hamas a descris atacul drept o „crimă oribilă şi o escaladare periculoasă” în „războiul de exterminare al Israelului împotriva poporului palestinian”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Sean Savett, a declarat că Hamas a folosit şcolile „ca locaţii pentru a se aduna şi a opera”.

„Dar, de asemenea, am spus în mod repetat şi consecvent că Israelul trebuie să ia măsuri pentru a reduce la minimum vătămarea civililor”, a adăugat el.

Agenția de apărare civilă din Gaza, controlată de Hamas, a transmis că zeci de oameni au fost uciși într-un atac aerian efectuat de armata israeliană asupra unui adăpost dintr-o școală din orașul Gaza, transformată în tabără pentru refugiați, relatează BBC. Armata israeliană spune că a vizat militanţi Hamas şi pune la îndoială bilanțul victimelor.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News