„Ceea ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele nouă luni este devastator. Imaginile cu copii morți și oameni disperați înfometați care fug pentru siguranță, uneori strămuți pentru a doua, a treia sau a patra oară”, a declarat Harris.
Ea a recunoscut că „Israelul are dreptul să se apere” și a denunțat Hamas ca fiind o organizație teroristă brutală care a declanșat războiul și a comis „acte oribile de violență sexuală”, dar a precizat că este important modul în care Israelul se apără.
„Nu putem să ne întoarcem privirea de la aceste tragedii (din Gaza). Nu ne putem permite să devenim amorțiți de suferință și nu voi tăcea”, a mai spus Kamala Harris.
Vicepreședinta SUA a cerut înființarea unui stat palestinian și ca Netanyahu și Hamas să convină asupra unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor pentru a pune capăt războiului.
„Așa cum tocmai i-am spus premierului Netanyahu, este timpul să încheiem acest acord”, a afirmat democrata.
Comentariile sale au fost urmărite cu atenție de comentatori pentru a observa eventuale semne de schimbare a abordării politice a președintelui Joe Biden, notează The Guardian.
Înainte de discuțiile cu Kamala Harris, Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu Joe Biden, căruia i-a mulțumit „pentru 50 de ani de serviciu public și 50 de ani de sprijin pentru statul Israel”.
Potrivit unei relatări de la Casa Albă, cei doi lideri au discutat „în detaliu” despre încetarea focului și negocierile privind ostaticii, iar Biden „a exprimat nevoia de a acoperi golurile rămase, de a finaliza înțelegerea cât mai curând posibil, de a aduce ostaticii acasă și ajunge la un sfârșit durabil al războiului din Gaza”.
Într-un discurs susținut miercuri în timpul unei sesiuni comune a Congresului, Benjamin Netanyahu a promis „victorie totală” în războiul din Gaza, spunând că au fost depuse eforturi „intensive” pentru a ca ostaticii să fie aduși acasă, fără a da multe detalii despre cum se va întâmpla acest lucru.
Benjamin Netanyahu are programată vineri o întâlnire cu Donald Trump, la reședința acestuia din Mar-a-Lago.
Foto: Profimedia