Kamala Harris a declarat într-un interviu difuzat luni că, dacă va fi aleasă președinte, nu s-ar întâlni cu Vladimir Putin pentru discuții de pace dacă Ucraina nu va fi și ea reprezentată.

„Nu bilateral fără Ucraina, nu. Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în viitorul Ucrainei”, a afirmat vicepreședinta SUA în emisiunea „60 de minute” de la CBS, când a fost întrebată dacă se va întâlni față în față cu liderul rus pentru a negocia sfârșitul războiului din Ucraina.

Administraţia Joe Biden a respins anterior orice discuţii cu Putin. De asemenea, Harris şi-a reiterat criticile la adresa politicilor rivalului republican Donald Trump privind Ucraina, descriindu-le drept o „capitulare” în faţa invaziei lansate de Moscova în februarie 2022.

Trump a criticat anterior ajutorul militar şi financiar masiv al Washingtonului pentru Ucraina şi a insistat că ar putea ajunge rapid la un acord de pace cu Putin.

„Donald Trump, dacă ar fi fost preşedinte, Putin ar fi stat la Kiev chiar acum. Oh, el spune că poate pune capăt (n.r. – războiului) în prima zi. Ştiţi ce înseamnă asta? O capitulare”, a declarat Kamala Harris.

Kievul se teme că un astfel de acord ar implica și cedarea către Rusia a teritoriului din estul Ucrainei pe care l-a capturat de la invazie. Între timp, Harris a declarat că se va ocupa de oferta Ucrainei de a adera la alianţa militară NATO „dacă şi când se va ajunge la acel punct”.

La ultimul discurs la ONU în calitate de președinte al SUA, Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin a eșuat în invazia sa din Ucraina.

În septembrie, Putin a declarat că Rusia dorește ca Harris să câștige alegerile într-un comentariu ironic, în care a invocat râsul ei „molipsitor” drept motiv pentru a o prefera în fața candidatului republican și fostului președinte Donald Trump.

Președintele rus Vladimir Putin a glumit când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată Kamala Harris la alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, a declarat, ulterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Urmărește-ne pe Google News