Întrebată de un jurnalist CNN dacă crede că „Donald Trump este un fascist”, Kamala Harris a răspuns: „Da, cred”.

Video: Momentul în care vicepreședintele Kamala Harris îl caracterizează pe Donald Trump drept „fascist”.
Sursa: CNN via Wall Street Journal

Contextul în care fost făcute acuzațiile de „facism”

Întrebarea i-a fost adresată în legătură cu comentariile făcute săptămâna aceasta de fostul şef de cabinet de la Casa Albă al republicanului, John Kelly. Fost ofiţer de rang înalt al armatei americane, el a spus că în opinia sa, Donald Trump corespunde definiţiei unui fascist şi a susţinut că fostul preşedinte a spus că dictatorul nazist Adolf Hitler „a făcut lucruri bune”. Aceste comentarii au fost imediat dezminţite de echipa de campanie a lui Donald Trump.

Kamala Harris consideră însă că John Kelly a „tras un semnal de alarmă” înaintea unor alegeri care vor fi probabil decise la o diferenţă de câteva zeci de mii de voturi în câteva state cruciale.

Într-un discurs scurt şi foarte solemn ţinut miercuri la Washington, candidata democrată afirmase deja că Donald Trump este „din ce în ce mai dezechilibrat” şi caută „puterea absolută”.

La rândul său, candidatul republican a descris-o pe adversara sa său drept „fascistă”, dar şi „marxistă” şi „comunistă”. El i-a răspuns pe X, acuzând-o că este o „ameninţare la adresa democraţiei”.

„Tovarăşa Kamala Harris vede că pierde, şi pierde rău, mai ales după ce a furat cursa de la coruptul Joe Biden, aşa că acum îşi intensifică retorica, mergând atât de departe încât să mă numească Adolf Hitler şi orice altceva la care se poate gândi”, a scris el.


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1849272632237056163?ref_src=twsrc%5Etfw 

Diferență aproape insesizabilă în sondaje între Kamal Harris și Donald Trump

În ultima parte a campaniei, cei doi candidaţi îşi intensifică eforturile pentru a ajunge la toţi alegătorii şi la toate comunităţile înainte de 5 noiembrie. Cursa dintre Donald Trump şi Kamala Harris, doi candidaţi care contrastează din toate punctele de vedere, este descrisă drept una dintre cele mai strânse din istoria SUA, într-o ţară deosebit de polarizată.

Miercuri, Donald Trump a vizitat unul dintre statele-cheie, Georgia, unde votul anticipat a început deja şi pare să prindă foarte bine. Republicanul s-a delectat cu o plimbare după o întâlnire publică pe tema credinţei într-o capelă din Zebulon, înainte de a organiza o importantă întâlnire de campanie cu tinerii ultraconservatori.

În timpul mitingului, republicanul nu a făcut nicio referire la noile acuzaţii la adresa sa, dezvăluite miercuri de The Guardian, potrivit cărora ar fi agresat un fotomodel în anii 1990.

În schimb, el a schiţat din nou o imagine foarte sumbră a Americii, despre care a spus că a fost „devastată” de conducerea democrată. „Aceste alegeri reprezintă o alegere între încă patru ani de incompetenţă, eşec şi dezastru şi cei mai buni patru ani din istoria ţării noastre”, a susținut el.

Ambele tabere îşi intensifică apelurile pentru ca alegătorii să meargă la vot cât mai curând posibil. Miercuri, aproape 26 de milioane de alegători îşi exprimaseră deja opţiuna, potrivit organizaţiei independente Elections Project. „Principalul lucru este să ieşiţi să votaţi. Şi eu am de gând să votez devreme”, a declarat Donald Trump pentru Fox News.

Urmărește-ne pe Google News