„Statele Unite au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității. Și le spun tuturor celor care au comis aceste crime și superiorilor lor care sunt complici: veți fi trași la răspundere”, a declarat Harris.
Vicepreședinta SUA a expus o parte din ceea ce s-ar putea folosi ca dovezi ale presupuselor crime împotriva umanității comise de Rusia și s-a referit la cazuri specifice care au fost relatate de presa internațională și apar în rapoartele oficiale ale ONU.
Kamala Harris a vorbit despre bombardarea unei maternități, unde a fost ucisă o mamă însărcinată, și a teatrului din Mariupol, unde sute de persoane au murit, precum și despre imaginile de la Buha, cu civili omorâți și lăsați să zacă pe străzi sau despre rapoartele ONU despre cazul unei fetițe agresate sexual de un soldat rus.
„În primul rând, încă din zilele de început ale acestui război neprovocat, am fost martori la faptul că forțele rusești s-au angajat în atrocități îngrozitoare și crime de război”, a spus Kamala Harris.
„Forțele ruse au urmărit un atac generalizat și sistemic împotriva unei populații civile – acte oribile de crimă, tortură, viol și deportare. Ucideri în stil de execuție, bătăi și electrocutări. Autoritățile ruse au deportat cu forța sute de mii de persoane, din Ucraina în Rusia, inclusiv copii. Au separat cu cruzime copiii de familiile lor”, a continuat vicepreședinta americană.
„În mod barbar și nemilos”, a punctat Harris.
Rămâne de văzut dacă vor fi trași la răspundere cei acuzați de săvârșirea presupuselor crime, inclusiv președintele rus Vladimir Putin.
Cu toate acestea, Harris a promis că SUA vor „continua să sprijine procesul judiciar”.
Aceste declarații vin după ce guvernul american a anunțat că membrii forțelor armate ruse au comis crime de război în Ucraina.
Președintele Joe Biden și secretarul de stat Antony Blinken au declarat că, în opinia lor, s-au petrecut crime de război, iar Biden a mers mai departe, afirmând că atrocitățile comise de trupele Moscovei pot fi catalogate drept „genocid”.
Harris se află în Germania ca parte a eforturilor intense ale administrației Biden de a arăta angajamentul față de suveranitatea Ucrainei și unitatea aliaților occidentali care au furnizat miliarde de dolari în ajutoare, fonduri și arme pentru a-i ajuta pe ucraineni să lupte împotriva agresiunii Rusiei. Președintele Biden urmează să viziteze luni Polonia, cu câteva zile înaintea de împlinirea unui an de la începutul războiului.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina