„Exercițiile «Frăția Indestructibilă» din cadrul CSTO au fost anulate”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de presă al Ministerului kârgâz al Apărării.

Departamentul nu a precizat motivele anulării exercițiilor de comandă și de stat major, care urmau să aibă loc în orașul Balykchy (regiunea Issyk-Kul din Kârgâzstan), în perioada 10-14 octombrie.

La aceste exerciții CSTO erau invitați să participe observatori din Uzbekistan, Serbia, Siria, Turkmenistan și Mongolia.

Organizației Tratatului de Securitate Colectivă include Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Anterior, președintele Kârgâzstanului, Sadyr Zhaparov, nu a participat la întâlnirea informală a liderilor CSTO de la Sankt Petersburg, al cărei eveniment principal trebuia să fie aniversarea președintelui rus, Vladimir Putin, dar și a omologului său tadjik, Emomali Rahmon.

În cadrul ceremoniei, Vladimir Putin urma să-l decoreze pe Emomali Rahmon cu Ordinul „Pentru Meritul Patriei” de gradul III.

Secretarul de presă al lui Sadyr Zhaparov a raportat că acesta nu a plecat în Rusia din cauza programului său de lucru, dar l-a felicitat telefonic pe Vladimir Putin la împlinirea a 70 de ani.

Între 14 și 17 septembrie au avut loc mai multe ciocniri între trupele din Kârgâzstan și Tadjikistan, cele două țări acuzându-se reciproc de agresiune armată. 

După aceea, Kârgâzstanul a cerut CSTO să participe activ la soluționarea situației tensionate de la granița țării cu Tadjikistanul.

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News