În momentul în care copiii ucraineni au fost scoși din țara lor, aceștia erau protejați în temeiul celei de-a patra Convenții de la Geneva, a declarat Khan, într-un comunicat de presă.
Potrivit SUA și mai multor guverne europene, administrația Putin a pus în aplicare un plan sistematic de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia, adesea într-o rețea de zeci de tabere, unde minorii sunt supuși la reeducare politică.
„Mulți dintre acești copii, susținem noi, au fost de atunci dați spre adopție în Federația Rusă”, a mai spus Khan, adăugând că o modificare a legii în Rusia, prin decrete prezidențiale emise de Putin, a facilitat adoptarea copiilor de către familii rusești.
„Aceste acte, printre altele, demonstrează o intenție de a îndepărta definitiv acești copii din propria lor țară”, a mai susținut Khan.
El a cerut ca vinovații să fie trași la răspundere și copiii să fie înapoiați familiilor lor din Ucraina, precizând, în comunicat, că „nu putem permite ca copiii să fie tratați ca și cum ar fi pradă de război”.
Khan a mai declarat că Ucraina este „o scenă a crimei” pe care au fost comise „o gamă complexă și largă de presupuse crime internaționale”, explicând că, deși acesta este „un prim pas concret” în urmărirea penală a crimelor de război, el continuă și alte linii de investigație.
Precizările lui Khan a fost făcute după ce CPI a emis, în cursul zilei de vineri, mandate de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copiilor, pentru crime de război legate de deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia.
Foto: Profimedia Images