Karin Kneissl a fost numită în martie 2021 în consiliul de administraţie al companiei, apoi confirmată în funcţie în iunie acelaşi an. Într-un comunicat, Rosneft a transmis că a prezentat o scrisoare de demisie care a intrat în vigoare de vineri.

„Compania îi mulțumește lui Karin Kneissl pentru munca sa din ultimele zece luni care au fost caracterizate de o pandemie și situație internațională dificilă”, a informat Rosneft, citată de agenția rusă de presă Interfax.

Compania a mai precizat că pe viitor, mizează pe cooperarea cu Kneissl „în calitate de reprezentant proeminent al comunității internaționale de experți”.

Demisia lui Kneissl vine la trei zile după cea a fostului cancelar german Gerhard Schröder. Parlamentul European ceruse joi, 19 mai, ca Schröder să fie trecut pe „lista neagră” dacă nu părăsește Consiliul de Administrație al Rosneft. Odată cu ofensiva rusă, Schröder se afla sub semnul criticilor din cauza apropierii sale de Putin.

Reverența de la nuntă

Desemnată de partidul de extremă-dreapta FPÖ la conducerea diplomaţiei austriece, post pe care l-a ocupat între decembrie 2017 şi mai 2019, Kneissl l-a invitat în august 2018 pe Putin la nunta sa în timp ce ţara ei asigura preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Imaginile cu mireasa dansând cu Putin, publicate de media apropiate de Kremlin, au făcut înconjurul lumii la momentul respectiv. La finalul dansului cu Putin, Kneissl l-a recompensat pe Putin cu o reverenţă profundă.

Vladimir Putin, dansând cu Karin Kneissl, 18 august 2018. Foto: Epa

În martie anul acesta, presa austriacă a dezvăluit că Putin i-a oferit lui Karin Kneissl cercei de aur alb ornaţi cu safire, estimaţi la 50.000 de euro, în semn de mulțumire pentru invitația la nuntă.

Respectivele bijuterii se află în prezent în rezervele guvernului, care le-a recuperat în februarie 2020, a transmis atunci pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe.

 
 

Urmărește-ne pe Google News